Zelena revolucija u Prvoj OŠ u Širokom Brijegu

Prva osnovna škola Široki Brijeg sudjeluje u projektu “Zelena revolucija” koji je pokrenut od strane društva ZEOS eko-sistem d.o.o., ovlaštenog operatera za upravljanje električnim i elektroničkim otpadom.

U razdoblju od 1. veljače do 31. svibnja 2022. godine, osnovne škole širom Federacije Bosne i Hercegovine će zajedno raditi na području zaštite životne sredine osiguravajući čistu budućnost bez e-otpada za sve generacije naše države.

Cilj projekta je: Izgraditi zdrave navike odlaganja kod školske populacije kroz edukaciju i praktične primjere odlaganja e-otpada u školama.

Specifični ciljevi projekta su:

• Upoznati stanovništvo s e-otpadom, kao kategorijom otpada
• Uključiti akademsku zajednicu, djecu i roditelje u proces zaštite životne sredine
• Informirati 100.000 učenika iz 200 škola
• Spriječiti zagađenje kroz sakupljenu količinu od 200.000 kg e-otpada
• Stvoriti praksu odlaganja, edukacije i predaje e-otpada kroz besplatnu ZEOS-ovu uslugu u školama

Škole će kroz razrede izvršiti odgovarajuću edukaciju u skladu s dostavljenim prezentacijama i materijalima, te organizirati jednu radionicu, a nakon toga nastupa natjecateljska aktivnost u sakupljanju e-otpada. Za tri najbolje rangirane škole u sakupljenoj količini e-otpada, bit će osigurane nagrade u vidu nabavke potrebne IT opreme (pametna ploča, projektor i IT oprema za učionicu informatike).

Pored navedenog, u odnosu na skupljenu količinu e-otpada, svim školama će biti donirane potrebne sadnice za uređenje školskog dvorišta ili općinskog parka.

Za pravilno odlaganje e-otpada škole dobivaju kante, a sama količina može da se prikupi od strane učenika, lokalne zajednice (građana), ali i tvrtki koje žele svoj e-otpad pravilno predati na ime neke od škola sudionica.

Pravna lica popunjavaju nalog na stranici Zeosa, u napomenu navode ime škole i općinu za koju doniraju svoj e-otpad.

Usluga preuzimanja je besplatna. Natjecanje traje do 4.5.2022. godine, kada će biti vršeno i preuzimanje e-otpada.

Pozivamo stanovništvo na odgovornost i sudjeluj u zaštiti životne sredine, da svoj električni i elektronički otpad pravilno odlože u kantu u lokalnoj školi, navodi se u priopćenju.

Dodatne informacije se mogu dobiti putem telefona +387 33 628 606 ili putem e-maila [email protected].

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.