Ždrijebom izabrani izaslanici za Dom naroda FBiH iz HNŽ-a i SBŽ-a

Središnje izborno povjerenstvo BiH obavilo je u srijedu ždrijeb za izbor izaslanika iz Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije za Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz HNŽ-a i reda Hrvata ždrijebom je izabrana lista Raguž Iva (HDZ BiH), a iz reda Srba kandidatske liste Suša Dragica (SDA) i Saradžić Vesna (SDP).

Iz SBŽ-a ždrijebom su izabrane dvije kandidatske liste iz reda Hrvata – liste Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo (HDZ BiH).

Ždrijeb za dodjelu mandata iz HNŽ-a i SBŽ-a u Dom naroda Parlamenta FBiH obavljeno je nakon što su na konstituirajućim skupštinama tih županija, održanim 1. prosinca, prilikom izbora za izaslanike u federalni Dom naroda, neke kandidatske liste imale identičan količnik glasova.

U Skupštini HNŽ-a, to su bile dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda – lista Raguž Iva i lista Vesna Šunjić (HRS), kao i tri iz reda srpskog naroda – liste Dujmović Zora (HDZ BiH), Saradžić Vesna i Suša Dragica.

Današnjim ždrijebom trebalo je nadomjestiti jedan mandat iz reda hrvatskog i dva iz reda srpskog naroda.

Kad je riječ o SBŽ-u, na konstituirajućoj sjednici novog postizbornog saziva, na osnovu rezultata posrednih izbora provedenih tom prilikom za izaslanike u Dom naroda, tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda – liste Krišto Suzana (HDZ BiH), Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo, ostvarile su također isti količnik (2,00).

Zbog toga je današnjim ždrijebanjem odlučeno o dodjeli dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji su 1. prosinca tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda dobile izravan ‘prolaz’ u Dom naroda. To su liste predlagatelja, odnosno zastupnika iz reda Koalicije HDZ BiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića, kao i lista predložena iz reda HDZ-a 1990 čiji će predloženi kandidat također biti član novog saziva Doma naroda iz reda Hrvata.

Od izaslanika bošnjačkog naroda, kandidatska lista Džafera Alića (SDA) dobila je dovoljno glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan (SDA) izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz kandidatske liste Ostalih izabran je Arman Zalihić (SDP).

U Srednjobosanskoj županiji su 1. prosinca Ljubinka Atanasijević (SDP) iz reda srpskog, Anto Bilić (HDZ 1990) i Ilija Nakić (HDZ BiH) iz reda hrvatskog naroda, kao i Eldin Delić (SDA) i Amir Orlović (DF) iz reda Bošnjaka izravno ostvarili mandate za novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

Iz SIP-a su u srijedu najavili da će u četvrtak biti obavljen ždrijeb za izbor izaslanika iz Županije Sarajevo i Hercegbosanske županije.

(www.jabuka.tv | Foto: Fena)

4 komentara

  • Raspada se HNS i jedinstvo hrvata na podjeli mandata … Bas nam je zajednistvo, domoljublje dugo trajalo i bilo iskreno. Koji šljam i nemoral…!

  • Kakvo zajedništvo
    Jedini spas za široki je da ide neka nezavisna lista, znači mrš oba HDZ-a, mrš HRS, mrš svi HSP -ovi. Kako su nas ljubušaci naguzili. Sve će za dvije godine biti njihovo u županiji
    Samo Široki!!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.