Zdravstveno vijeće Široki Brijeg: Zmijski protuotrov dobiva se u SKB Mostar

Povodom neodgovornih medijskih članaka, moramo javnost obavijestiti o općeprihvaćenom postupku u slučaju ugriza zmije otrovnice.

Naime, u načelu se hospitalizira svaki slučaj ugriza zmije, ne razmišljajući suviše je li zmija otrovna ili neotrovna. Danas je općeprihvaćeni stav da se ranica (ugriza) ne zarezuje, otrov se ne isisava, a led se ne stavlja na mjesto ugriza!

Antidot za zmijski ugriz (antiviperinum) potječe iz konjskog seruma, a sadrži protutijela koja je konj proizveo nakon što mu je ubrizgan zmijski otrov. Antiviperinum se daje isključivo u bolničkim uvjetima intravenski, i to samo kada je strogo indiciran, budući da sam antiserum može izazvati ozbiljne, pa čak i po život opasne reakcije.

U JZU Dom zdravlja Široki Brijeg, prema informacijama koje imamo, antiviperinum, tj. protuotrov nije primijenjen niti u jednom slučaju ugriza zmije otrovnice u posljednjih 20 godina, jer bi se za njegovo korištenje moralo konsultirati s doktorom medicine – specijalistom infektologom, a što se čini tek u SKB Mostar, piše u priopćenju.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.