Zdravstveni radnici u HNŽ-u počeli sa štrajkom; U SKB Mostar provode anketu o stupanju u štrajk

Sve zdravstvene ustanove na području Hercegovačko-neretvanske županije, bolnice, domovi zdravlja i ambulante, hitne službe, osim Kliničke bolnice Mostar, polusatnom obustavom rada jučer su otpočele štrajk upozorenja.

Iz razloga što se Vlada HNŽ-a unatoč njihovim brojnim apelima nije oglasila na njihove zahtjeve, nezadovoljstvo je doživjelo kulminaciju. Sindikati traže da im se poveća satnica s 2 na 3,20 maraka kako bi se poboljšao standard zdravstvenih djelatnika.

Neovisni strukovni sindikat djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a odavno upozorava kako je stanje u zdravstvu neodrživo, navodeći kako se svake godine ogromna sredstva izdvajaju za zdravstvenu oblast, a stanje zdravstvenih djelatnika nikad nije bilo gore, što izravno utječe i na pružanje zdravstvenih usluga.

Da je uistinu došla voda do grla, potvrđuje ovaj štrajk na koji su se odlučili u cilju ne bi konačno došlo na red rješavanje njihovih nagomilanih problema. Prema riječima predsjednika Neovisnog strukovnog sindikata djelatnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a Osmana Tufeka, štrajk je započeo polusatnom obustavom rada koja će se za svaki idući dan povećavati za 15 minuta do zakonom dopuštena 2 sata.

Tvrdi kako su sve zdravstvene ustanove na području Hercegovačko-neretvanske županije, bolnice, domovi zdravlja i ambulante, hitne službe, osim Kliničke bolnice Mostar podrale ovaj potez sindikata.

Mi kao sindikalna organizacija osobito prosvjedujemo protiv katastrofalno lošeg materijalnog statusa zaposlenika u zdravstvu koji su medu najlošije plaćenim djelatnicima u FBiH. Više nećemo mirno promatrati naše daljnje osiromašivanje i borit ćemo se za svoja prava, a ne prežemo ni od svih radikalnih mjera koje su nam zakonom dopuštene. Najmanja satnica nam je 2 marke, što je ispod prosječne satnice u Federaciji. Tražimo da nam se poveća satnica s 2 na 3,20 maraka”, kazao je Tufek za Dnevni list, dodavši da je povećanje satnice na 3,20 maraka zahtjev svih zdravstvenih djelatnika u Federaciji BiH.

Posebno naglašava kako je izostala svaka suradnja s resornim županijskim ministarstvom, na čijem je čelu dr. Mladen Bošković. Također su sve relevantne strukture, federalne i županijske, obaviještene o njihovim zahtjevima, ali se nitko nije udostojao kontaktirati ih.

Sve to je načinilo veliku štetu, kako zaposlenicima u zdravstvu, tako i korisnicima zdravstvenih usluga. Naveo je i kako ih je ministar Bošković primio u nekoliko navrata, ali da ti razgovori nisu polučili nikakve rezultate.

Kazano nam je kako nema novca, kako su bolnice u HNŽ-u u velikim financijskim dubiozama, što zbog dugovanja, što zbog kredita. Ali nismo mi krivi za takvu situaciju. Tražimo da se ima i razumijevana za naše probleme i želimo ozbiljne pregovore sa svim relevantnim osobama”, kazao je Tufek, pozivajući i ovom prilikom ministra Boškovića da ih primi kako bi pokušali naći neko kompromisno rješenje.

‘Mi tražimo da se naš zahtjev postupno rješava kao i u svim ostalim županijama. Imamo specifičan slučaj u našoj županiji. Opća bolnica Konjic ima satnicu 1,90 maraka, a svi ostali u županiji 2 marke, jer u posljednjih pet godina nije došlo do povećanja satnice. To je kršenje stavki odredaba kolektivnog ugovora. Oni su trenutačno u najgoroj situacija jer svaki mjesec strepe hoće dobiti svoje plaće ili ne, te im konstanto nad glavom visi blokiranje računa”, ističe Tufek. (Dnevni list)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.