Zdravstveni djelatnici u Mostaru prosvjedovali i održali štrajk upozorenja | Jabuka.tv

Zdravstveni djelatnici u Mostaru prosvjedovali i održali štrajk upozorenja

Reprezentativni Nezavisni strukovni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu HNŽ održali su u četvrtak polusatni štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju ulicama Mostara, nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije Dalibor Vuković istaknuo je kako već godinu i pol dana pokušavaju sjesti s ministrom zdravstva i Vladom HNŽ s namjerom da se potpiše kolektivni ugovor te da se povećaju plaće radnicima.

U tih godinu i pol dana došli smo do toga da su i ministar i Vlada samo oduljivali i rastezali i svim pravnim začkoljicama i zavrzlamama zaustavljali postupak koji ide prema Zakonu o radu. Oni su sve činili da ni po koju cijenu ne dođe do mirovnog vijeća tako da radnici ne bi mogli stupiti u generalni štrajk sukladno zakonu, a to oni dobro znaju, naglasio je Vuković.

Po njegovim riječima, sindikalna borba bit će nastavljena, a sindikati će iskoristiti sva raspoloživa sredstva predviđena Zakonom o radu.

Sljedeći korak dogovorit će predsjedništva dvaju spomenutih sindikata. Očekujemo odgovor županijskog ministra zdravstva i učinit ćemo sve da ostvarimo svoje pravo na potpisivanje kolektivnog ugovora i da radnici imaju dostojanstvenu plaću, poručio je Vuković.

Nakon prosvjedne šetnje, uz zvuk sirena vozila hitne pomoći predstavnici sindikata svoje nezadovoljstvo izrazili su i okupljanjem pred zgradom Vlade HNŽ.

Medijima se obratio županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica koji je rekao da je Vlada HNŽ već odgovorila sindikatima.

Vlada je sindikatima poslala zaključak u kojemu je definirala prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku kojima je to dano Sindikatu doktora medicine i stomatologije. Ja sam sindikatu pisao da mi nismo dobili službeno očitovanje prihvaćaju li oni taj prijedlog. U slučaju da prihvate potpisali bi kolektivni ugovor, a ukoliko ne prihvate ja sam im obećao da ću pokrenuti na Vladi imenovanje pregovaračkog tima i određivanje datuma pregovora. Oni su zatražili u srijedu pojašnjenje našeg zaključka, Ministarstvo je pojašnjenje vratilo uredu Vlade, a sindikati tvrdi da nisu dobili to pojašnjenje, iako je u zaključku jasno napisano što im se nudi, rekao je Opsenica.

Inače, sindikati koji su organizirali štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju predstavljaju oko 2.600 radnika zaposlenih u 12 zdravstvenih ustanova u HNŽ-u.

(Fena)


19 komentara

 • A kad su doktori digli svoj glas za povećanje plaća, vi ste bili uz njih, i njima se povećalo. Što sad nisu uz vas? Zato što ih boli briga 🙂

  • Upisali ste tu skolu da se brinete i pomazete bolesnima. Znali ste da vam nece sve biti med i mlijeko. Ako vam se ne svidja dadnite otkaz i radite u kaficu za duplo manju placu a duplo vise radnih sati.

   • Lupas,ovi ljudi u turnusima rade po 12 h a ne placa im se ,nitko ne trazi da bude med i mljeko al da plate osnovnio ljudima da nismo ispod konobarske place a 10000 puta vecu odgovornost imaju. Ljudima se godinama doprinosi ne placaju . Isto zlo od ovih sto spominju koverteci itd .tko god da vam trazi kovertu u skbm za bilo kakvu uslugu brate dragi dajte u medije,isto sto prozivate zbog cokolade dal vam sestra trazi cokoladu il sami vi donosite ,ne lupajte vise svi

 • Ovi doktori nisu normalni u jeku krize štrajkaju, ko malo im što se još na crno dadne, sestre ,druga priča ,ali ako nemas veze ili si bolestan,zaražen u bolnicu mozes samo ako ti je djed doktor
  Tužna istina

  • Ivana, niste se dobro informirali, ovdje doktori i ne strajkaju, nego medicinske sestre i ostalo nize rangirano osoblje. Ako niste upoznati, doktori su trazili da se kolektivni ugovor u zdravstvu podijeli na onaj za doktore i onaj za ostale. Doktorima su ispunjeni svi zahtjevi, a ostalima nisu. Mislim da su uvijek, medicinske sestre, nosile najveci dio tereta u zdravstvenom sustavu, a njihove place su sramotne, pogotovo u ovoj vanrednoj situaciji. Treba ih podrzati i treba ih razumjeti. Kada su ih vec lijecnici bahato otkacili od sebe i kada su ih diskriminirali, kada ih ministar ne dozivljava ni 2 posto, pa podrzite ih barem vi, gradjani. Tko je lezao u bolnici, zna koliko su mu znacile medicinske sestre. Poseban pozdrav sestrama na ortopediji, onkologiji, djecijoj kirurgiji, te jil-u! Sretno!

 • Upisali ste tu skolu da se brinete o bolesnima, znali ste sta vas sve moze cekati, da vam nece sve biti med i mlijeko, ako vam se ne svidja izvolite dat otkaz i radite u nekom kaficu za duplo manju placu a duplo vise radnih sati.

  • !!!! s duznim postovanjem,upisali smo skolu da steknemo znanje,posao med.sestre/ tehnicara se mora volit.osoblje je zadnja rupa na sviralu,kad su doktori strajkali svi ste ih kolektivno podrzali.
   Ne ponizavam nikog niti pocjenjujem,al sto nisi zavrsio medicinsku skolu pa i ti radio/la ovaj divan posao

Komentiraj: