Zdravi bobičasti plodovi na vašoj okućnici

U malom povrtnjaku na okućnici dovoljno je imati nekoliko grmova ribiza ili ogrozda, red s desetak malina ili kupina te gredicu s jagodama. Ove bobičaste voćne vrste dat će vam svježe, zdrave i ukusne plodove za svakodnevno uživanje jer je najslađe ono voće koje uberete sami.

Za uzgoj im je potrebno otvoreno i osunčano stanište, plodna i ocijeđena zemlja.

Ribiz

Ribiz je višegodišnja drvenasta biljka koja raste grmoliko. Plitkog je korijena te ne podnosi duboku i čestu obradu tla u zoni korijena. Cvijet je grozdić s dvadesetak zelenkastih cvjetova na jednogodišnjim izbojcima. Cvjeta u travnju i izdrži temperature do – 5⁰C.

Privlačan je pčelama zbog peluda i nektara. Crveni ribiz je samooplodan, a crni djelomično samooplodan.

Malina

Malina je vrlo popularna voćna vrsta. Postoje sorte koje daju plodove ne samo ljeti nego i tijekom jeseni sve do kasnih mrazeva. Za kvalitetan uzgoj i razvoj zahtjeva mnogo svjetla, stoga je ne sadite u sjenovitom dijelu povrtnjaka.

Sadnju obaviti u jesen u sadne jame s mnogo komposta, ako se sadi više treba postaviti razmak 40 – 50 cm.

Izbojci maline podnose zimske temperature do – 25⁰C, a kako cvjeta tek u svibnju nema opasnosti od smrzavanja cvijeta kod kasnih proljetnih mrazeva.

Ogrozd

Ogrozd je grmolika biljka koja rano dolazi u rod kao i ribiz. Cijepljeni ogrozd se uzgaja s deblom kao stablašica. Bolji je uzgoj u obliku grma jer se tada može lakše podmlađivati, a i prirodi su veći nego kod uzgoja stablašica.

Sadnju treba obaviti na razmak oko 1,5 m u jesen u dobro pripremljeno i rahlo tlo.

Ogrozd rodi na dvogodišnjim i trogodišnim izbojcima, o čemu treba voditi računa prilikom rezidbe i prorjeđivanja grma. Tada se odstranjuju stariji izrođeni izbojci a ostavljaju mladi i novi u grmu.

Jagode

Jagode se danas mogu brati od početka ljeta pa sve do prvih jesenskih mrazeva. Poznajemo ih kao rane, srednje rane i kasne jagode koje dozrijevaju tijekom cijele jeseni.

Jagode nije teško uzgajati, biljke rode oko tri godine pa je potrebno planirati obnovu tako da se svake godine obnovi trećina biljaka.

Sadnice jagoda treba saditi krajem ljeta ili počekom jeseni. Kad naredne godine biljka počne roditi i dozrijevati ispod grma i listova poželjno je staviti čiste slame kako plodovi ne bi ležali na tlu. Tijekom sušnog razdoblja u vrijeme zrenja potrebno je redovito zalijevanje. U svom povrtnjaku možete među jagode posaditi bijeli luk koji odbija nametnike od jagoda.

Borovnica

Svi ovi sočni plodovi bobičastog grmlja upotpunjuju ponudu zdrave hrane iz vlastitog povrtnjaka, piše Agrobiz.hr.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.