Zdenko Ćosić u Sarajevu otvorio izložbu djela fra Mirka Ćosića

U četvrtak je u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu otvorena izložba slika hercegovačkoga franjevca i umjetnika fra Mirka Ćosića pod nazivom “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”.

Izložba je otvorena u suradnji s Franjevačkom galerijom Široki Brijeg, iz čijega fundusa potječe dio predstavljenih radova. Postav radova prvoga diplomiranoga slikara franjevca iz BiH upriličen je povodom 50. godišnjice njegove smrti.

U programu otvorenja sudjelovali su Strajo Krsmanović, direktor Umjetničke galerije BiH, fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa širokobriješke Franjevačke galerije i autor monografije o ovome slikaru, Beat Čolak, povjesničar umjetnosti iz Širokoga Brijega i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade ŽZH, koji je izložbu proglasio otvorenom.

Strajo Krsmanović pozdravio je nazočne i izrazio zadovoljstvo nastavkom plodonosne suradnje s Franjevačkom galerijom, dok je fra Vendelin Karačić istaknuo da “Ćosićev umjetnički opus svjedoči ljepotu življenja unatoč svemu onome što svakodnevica nosi i koja nikada nije toliko lijepa koliko bismo željeli, unoseći neophodnu dozu optimizma, kreativnosti i otvorenosti jednih prema drugima”.

Beat Čolak predstavio je umjetnički opus fra Mirka Ćosića, istaknuvši da on u zapadnoj Hercegovini ima veliku važnost jer je prvi slikar u tom kraju koji nije podrijetlom iz Mostara.

“Budući da je u tom vremenu bio jedini diplomirani umjetnik, i još k tome franjevac, vrlo je vjerojatno da se fra Mirko Ćosić na svojemu umjetničkom putu osjećao usamljeno. Nedostajao mu je natjecateljski ambijent, okruženje koje uvijek tjera dalje, za nečim novim i višim, pa je njegova umjetnost ostala obilježena stanovitim tradicionalizmom, ali uvijek ispunjena svjetlošću i toplinom južnjačkoga sunca i krša”, istaknuo je Čolak.

Slike fra Mirka Ćosića ispunjene su svjetlošću i toplinom južnjačkoga sunca i krša

Predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić, koji je s ovim slikarom rodbinski vezan, osvrnuo se na život i rad fra Mirka Ćosića, na njegov entuzijazam i ljubav prema umjetnosti.

“Danas vjerujem da je njegov duh negdje ispunjen kad pogleda da ovdje u Sarajevu promoviramo njegova djela i kad znamo da su njegova subraća pokrenula Likovnu akademiju u Širokom Brijegu”, istaknuo je Ćosić nakon što se prisjetio uspomena na ovoga umjetnika, dodajući da je i sam, u suradnji  s profesorima i studentima ALU u Širokom Brijegu, u znak sjećanja i poštovanja prema fra Mirku Ćosića, inicirao osnivanje likovne kolonije koja se u Hercegovini održava u svim mjestima u kojima je on djelovao.

Fra Mirko Ćosić rođen je 1903. godine u Buhovu, tada župa Rasno. Pučku školu završio je u Rasnu, gimnaziju kod franjevaca u Širokom Brijegu, bogoslovni studij u Mostaru i Strasbourgu. Za svećenika je zaređen 1929. godine. Diplomirao je u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Becića, gdje stječe naziv akademski slikar, postavši tako prvi akademski slikar s područja zapadne Hercegovine. Godine 1935. dolazi u širokobriješku Klasičnu gimnaziju kao profesor likovnoga odgoja, gdje predaje crtanje i povijest umjetnosti do krvavih događaja u veljači 1945. godine, kada su partizani pobili gotovo sve profesore te poznate Gimnazije. Preminuo je 1967. godine u Širokom Brijegu, gdje je i proveo svoj radni vijek. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba njegovih djela postavljena je 1986. godine.

(www.jabuka.tv | Foto: Umjetnička galerija BiH)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.