Zbog vrućina vozila Hitne službe se ne gase

Novi val visokih temperatura hitnim službama u gradu na Neretvi zbog čestih intervencija zadaju pune ruke posla.  Zbog čestih kolapsa na gradskim ulicama i kućnih posjeta vozila Hitne pomoći doslovno se ne gase, jer broj intervencija zbog zdravstvenih tegoba kod građana ponovno vrtoglavo raste, piše Dnevni list. Prema izvješću mostarske Hitne službe iz Doma zdravlja Mostar, samo protekle nedjelje je zbog visokih temperatura zabilježeno čak 80 intervencija. No, iz razloga što je Mostar poznat po nesnosnim vrućinama koje ugrožavaju zdravlje ljudi, alarmantno stanje je bilo predviđeno, te je već ranije pojačan rad dežurnih liječničkih ekipa.

Prema riječima šefa Hitne službe mostarskog Doma zdravlja Zdenka Klarića, vrućine su posebno opasne za osobe koje borave na ulicama u razdoblju od 10 do 17 sati, kad je UV zračenje najopasnije Zato iz mostarske Hitne službe apeliraju na sve građane da u navedenom razdoblju bez  posebne zaštite ne izlaze iz svojih domova.
– Uslijed visokih temperatura kod nas se najčešće događaju padovi tlakova zbog nedovoljnog konzumiranje tekućina, a i kolapsi su neminovna pojava, objasnio je Klarić. Napominje i kako je značajno da ljudi koji inače imaju bilo kakvu terapiju tijekom ljetnih vrućina vode posebnu kontrolu i pažnju.

Kako se zaštititi?

Kape, šeširi, prozračna odjeća, zaštitni faktor i obvezna boca vode trebali bi, kako naglašavaju stručnjaci, postati nezaobilazni rekviziti za svaki izlazak iz ugodno rashlađenog doma. U prehrani se preporučuje voće i povrće, da bi se nadoknadio gubitak mineralnih soli, te hrana s povećanim sadržajem bjelančevina, koja smanjuje potrošnja ugljikohidrata, a time i zamaranje i iscrpljenost. Također se savjetuje temeljito pranje voća i povrća, izbjegavati lako kvarljive namirnica.

Od 10 do 17 sati najveća je izloženost UV zrakama koje izazivaju opekline i oštećenje kože, dok boravak u hladu smanjuje štetno djelovanje ovih zraka za 50 posto. Prilikom izlaganja sunčevim zrakama obvezno je, osobito za djecu, korištenje kreme s najvećim zaštitnim faktorom (50), s tim što treba izbjegavati sunčanje od 10 do 17 sati i češće uzimati manje količine tekućine. U klimatiziranim prostorijama (osobito u automobilima s ugrađenim klima uređajem) voditi računa da se ne pravi velika razlika između unutarnje i vanjske temperature zraka, jer prilikom izlaska iz takvih prostorija može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema. Liječnici preporučuju da se djeca ili životinje ne ostavljaju u parkiranom vozilu bez nadzora, savjetuje Dnevni list.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.