Zbog sve većeg broja gladnih, u BiH nestaje srednje klase

U srednjoj klasi u koju se nekada ubrajalo više od polovine bosanskohercegovačkih građana, danas je ostalo njih tek desetak posto.

Razlika između bogatih i siromašnih građana u Bosni i Hercegovini sve je veća te je posljednje dvije godine sve manji broj onih koji se nalaze  u srednjoj društvenoj klasi u koju se nekada ubrajalo više od polovine naših građana, a danas je njih tek desetak posto, s tendencijom daljnjeg opadanja. Naime, statističari naglašavaju da u BiH 17,9 posto stanovnika živi u siromaštvu.

Međutim, u Udruženju građana “Oaza” smatraju da je 25 posto građana siromašno, a da ih je još isto toliko na rubu siromaštva. Prema procjenama, broj siromašnih u svijetu bit će prepolovljen do 2030. godine, no hoće li to biti i u BiH ?

Broj gladnih u BiH ove godine je veći nego prethodne, a s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 30 posto građana. Ovo su podaci Svjetske banke izneseni u javnost povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva. Inače, siromaštvom je u BiH pogođeno 566,025 građana, odnosno 177, 277 kućanstava.

Analitičari vjeruju da najmanje svaki peti čovjek u BiH živi na rubu siromaštva i da je gladan. Ističu da, ako se ovakva situacija nastavi, BiH će potpuno izgubiti srednju klasu.

Na listi od 20 najjadnijih zemalja svijeta Bosna i Hercegovina nalazi se na 17.tom mjestu! To su podaci kojima raspolaže američka Centralna obavještajna agencija (CIA), koja navodi da je najjadnija zemlja na svijetu Zimbabve, s indeksom siromaštva od 100,6 posto, inflacijom od 5,6 posto i 95 posto nezaposlenog stanovništva.

Ukupan indeks siromaštva u BiH iznosi 47,1 posto skoro pola zemlje, nezaposlenih je 43,3 posto, dok inflacija iznosi 3,8 posto. Poredak CIA-e potvrda je da je BiH danas, 20 godina nakon rata, siromašnija od Afganistana, Palestine ili Irana. (Večernji list)

(www.jabuka.tv)

Nema komentara

Komentiraj: