Zbog sumnji u Trumpa dolar oslabio, a svjetske burze pale

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema košarici valuta oslabio i prošli tjedan, već treći zaredom, jer je sve jasnije da se američki Fed neće žuriti s povećanjem kamata dok u Washingtonu traje borba oko ključnih reformi.

Cijena eura porasla je prošli tjedan 0,5 posto, na 1,0795 dolara. Američka je valuta oslabjela i u odnosu na japansku pa je njezin tečaj potonuo 1,2 posto, na 111,35 jena. Zbog toga je indeks dolara, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo treći tjedan zaredom, i to za 0,5 posto, na 99,74 boda, nedaleko od najniže razine u sedam tjedana.

Posustajanje američke valute posljedica je sumnji u to da će predsjednik SAD-a Donald Trump uspjeti ispuniti svoja obećanja o mjerama za poticanje gospodarskog rasta, inflacije i rasta kamatnih stopa. To se pitanje otvorilo jer suradnja Trumpa i republikanaca nije prošla na prvom testu. Cijeli se tjedan, naime, očekivalo glasovanje u Kongresu o novom zakonu o zdravstvenoj skrbi, umjesto tzv. Obamacarea.

S druge strane, potporu zajedničkoj europskoj valuti pružaju očekivanja ulagača da bi Europska središnja banka (ECB) prema kraju godine mogla početi razmišljati o polaganom okretanju u smjeru zaoštravanja monetarne politike, s obzirom na jačanje gospodarstva i inflacije u eurozoni.

Svjetske burze pale; može li Trump provesti svoje planove?

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer se otvorilo pitanje može li američki predsjednik Donald Trump, nakon prvog poraza u Kongresu, ispuniti svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones pao 1,5 posto, na 20.596 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,4 posto, na 2.343 boda, a indeks Nasdaq 1,2 posto, na 5.828 bodova. Najveći tjedni gubitak indeksa S&P 500 u ovoj godini posljedica je nesigurnosti ulagača u to može li Trump ispuniti svoja obećanja o smanjenju poreza i povećanju fiskalne potrošnje.

To se pitanje otvorilo jer suradnja Trumpa i republikanaca nije prošla na prvom testu – novom zakonu o zdravstvenoj skrbi, umjesto tzv. Obamacarea. Kako je prvi test suradnje Trumpa i republikanaca prošao neslavno, postoji bojazan da ni drugi Trumpovi planovi neće proći u Kongresu bez oštrog protivljenja.

A upravo su Trumpova obećanja o smanjenju poreza, poticanju fiskalne potrošnje i labavljenju regulacije u pojedinim sektorima posljednjih mjeseci podržavala snažan rast cijena dionica, pri čemu je od početka studenoga, kada je Trump pobijedio u utrci za Bijelu kuću, indeks S&P 500 porastao oko 9,5 posto.

(www.jabuka.tv)
1 komentar

  • Još uvijek je viši od trenutna dolaska na vlast, a down je u rekordnim vrijednostima u povijesti. Je li i ovaj podlegao portal u medijskoj agendi ili ste jednostavno lijeni malo proguglati

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.