Zbog stvaranja loših recenzija Amazon se bori sa 10.000 grupa na Facebooku

Amazon poduzima pravne mjere protiv administratora više od 10.000 Facebook grupa koje su navodno stvarale lažne recenzije na Amazonovim tržištima u Americi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španjolskoj i Japanu.

Tehnološki gigant tvrdi da grupe nude novac ili besplatnu robu u zamjenu za pisanje recenzija koje se objavljuju na Amazonu, piše BBC.

Jedna od grupa, koju je ranije ove godine uklonila Facebookova matična tvrtka Meta, imala je 43.000 članova. Zvala se Amazon Product Review.

Istaknuto je kako su korisnici u grupi kupovali odabrane proizvode i ostavljali recenzije, a administratori bi im vraćali novac. Uključena je široka paleta robe, uključujući auto stereo i stative za kamere.

Veliki broj recenzija, posebno pozitivnih, povećava vidljivost prodavača na Amazonovim platformama, kao i njihovo pozicioniranje bolje mjesto u rezultatima tražilice.

Prodavači na Amazonu mogu plaćati usluge koje obećavaju da će povećati njihove ocjene na mreži, a da istovremeno ne znaju da će to biti izvedeno u obliku lažnih recenzija.

Administratori grupa su prikrili ključne fraze koje bi inače bile označene Meta automatiziranim alatima dizajniranim da traže kršenje pravila, priopćeno je iz Amazona.

Jedan primjer koji je tvrtka podijelila bio je Facebook post koji nudi povrat novca nakon pregleda.

Otprilike polovicu grupa je Facebook uklonio nakon što ih je prijavio Amazon. Međutim, iz Amazona su rekli za BBC da su administratori svih grupa bili na meti.

Proaktivna pravna akcija usmjerena na loše aktere jedan je od brojnih načina na koje štitimo kupce jer smatramo da su oni odgovorni, rekao je Dharmesh Mehta, potpredsjednik prodaje partnerskih usluga Amazona.

Iz Facebooka odnosno Mete je priopćeno je da grupe koje traže ili potiču lažne recenzije krše politiku i bivaju uklonjene.

Ranije ove godine Amazon je tužio četiri tvrtke koje je optužio da su namjerno preplavile platformu za kupovinu lažnim recenzijama.

Prema novim prijedlozima koji se trenutno razmatraju u Velikoj Britaniji, moglo bi postati nezakonito platiti nekome da piše ili potiče lažne kritike.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.