Zbog statusa završio u zatvoru

Američki strah od terorizma nabujao je do ridikulizma. U to su se najbolje uvjerili britanski turisti koji su zbog pogrešno interpretirane riječi završili u 12-satnom pritvoru s meksičkim dilerima. A sve je krenulo od naizgled bezopasne i svakodnevne poruke na Twitteru: “Imaš li vremena za cugu prije nego odem ‘uništiti’ Ameriku?”, koju je Leigh Van Bryan (26) uputio svojoj prijateljici. No, kada je desetak dana kasnije sletio na aerodrom u LA-u, više mu nije bilo do šale. Njega i prijateljicu Emily Bunting (25) dočekali su naoružani zaštitari te ih uhitili pod sumnjom da su u SAD došli počiniti zločin. Ništa im nije pomoglo što su odmah na početku pokušali objasniti da je “uništiti” zapravo značilo divlje se izludirati.

Tu priča ne prestaje biti bizarna. Tamošnji su organi istrage utvrdili da je 26-godišnji Leigh nešto ranije “tweetao” citat iz crtića “Family guy”: “Za tri tjedna eto nas u LA-u, ljutimo ekipu iskopavajući tijelo M. Monroe.”

FBI je zatim pregledao njegovu putnu torbu ne bi li u njoj pronašli lopate koje je, sumnjali su oni, kanio iskoristiti kopajući zemlju u potrazi za tijelom američke dive. Pet sati trajalo je ispitivanje na aerodromu, a zatim su im stavili lisice pa posjeli u kombi pun ilegalnih imigranata i zatvorili preko noći. Sljedećih 12 sati ostavljeni su svatko u svojoj ćeliji. No, Leigh nije imao sreće. U ćeliju su stigla i dvojica, kako ih je opisao, krupnih i istetoviranih Meksikanaca koji su iza rešetaka završili zbog prenošenja kokaina preko granice. Uzeli su mu i hranu, no nisu ga dirali.
– Stvarno je bizarno i smiješno, sada, ali dok se sve događalo, bilo je stravično. Agenti odjela za Domovinsku sigurnost tretirali su me kao terorista. Pokušavao sam im objasniti u čemu je kvaka, na što su mi samo odgovorili: “Mali stvarno si za….bao s tim tweetom”, ispričao je mladić za Daily Mail.

Na koncu su Leigh i njegova prijateljica vraćeni u Veliku Britaniju, no SAD je snažno zalupio vrata za njima. Kad sljedeći put odluče poći preko bare, morat će zatražiti vizu za ulazak u “obećanu zemlju”. Podsjetimo, FBI je nedavno najavio da će pratiti objave na društvenim mrežama što bi im, smatraju, trebalo pomoći u sprečavanju kriminala. Možda im ovaj primjer osvijetli sve moguće propuste ideje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.