Zbog povećana broja ubojstava, gradi se novi odjel za forenzičke pacijente

U BiH se nalazi 170 forenzičkih pacijenata, osoba koje su počinile neko kazneno djelo u stanju psihičke bolesti, za koje u FBiH nema odgovarajućega smještaja, već su smještene u psihijatrijskim klinikama i zatvorima.

Psihijatrijska bolnica u Podromaniji kod Sokoca jedina je institucija za smještaj ovakvih osoba na području BiH. Ustanova se nalazi na prostoru RS-a, dok u Federaciji BiH ovakvih institucija još uvijek nema. Stoga nije rijetkost da se ovakve osobe, kojih je u BiH iz godine u godinu sve više, slobodno kreću ulicama te su samim tim i potencijalna opasnost za ostale građane.

Iako je ranije najavljeno da će Zavod za forenzičku medicinu u Sokocu, čiji je kapacitet 200 osoba i namijenjen je za pacijente iz oba bh. entiteta, biti otvoren 1. studenoga ove godine, to se ipak nije dogodilo zbog nedostatka stručnoga medicinskoga kadra.

Uslijed povećanoga broja kaznenih djela i ubojstava, Psihijatrijska bolnica Sarajevo sljedeće godine namjerava početi izgradnju novoga objekta u kojem će biti smješten odjel za forenzičke pacijente. Ravnatelj bolnice Muhamed Ahmić kazao je nedavno za Klix kako je ideja za osnivanje forenzičkoga odjela nastala uslijed potreba društva i okoline u kojoj živimo.

“Ako odjel bude namijenjen za potrebe pacijenata iz Sarajevske županije, kapacitet će biti blizu 20, a ako bude na razini FBiH, kapacitet će biti blizu 70 pacijenata”, naveo je Ahmić i dodao kako će uložiti sve napore da ovaj odjel bude uspostavljen sljedeće godine.

Osamdesetih godina prošloga stoljeća u Psihijatrijskoj bolnici u Sokocu formiran je Sudski odjel koji je funkcionirao do izbijanja rata u BiH kada su pacijenti s područja FBiH pušteni, a oni iz RS-a preseljeni u drugu neuvjetnu zgradu, javlja Večernji list.

(www.jabuka.tv)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.