Zbog nezakonitog dizanja cijena izrečene kazne od 4,2 milijuna KM

Inspekcijske službe u BiH u ovoj godini izrekle su kazne u iznosu višem od četiri milijuna KM, zbog nepoštovanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži nafte i naftnih derivata, te osnovnih životnih namirnica.

Ispostavilo se da su na benzinskim crpkama i u trgovinama tijekom cijele godine nezakonito dizane cijene. Uredbe donesene da bi se građanima olakšalo uslijed enormne inflacije, bile su mrtvo slovo na papiru.

Entitetski, županijski, gradski i općinski tržišni inspektori izvršili su u ovoj godini stotine kontrola. U fokusu su im bili gorivo i osnovne životne namirnice.

Rezultati kontrola su poražavajući. Na svakoj drugoj kontroliranoj benzinskoj crpki utvrđena je neka nepravilnost. Ništa bolje nije bilo ni u trgovačkim centrima i marketima, čiji se vlasnici takođe nisu pretjerano obazirali na uredbe o ograničenju cijena, a koji su poput vlasnika benzinskih crpki novčanike građana ostavili tanje za stotine tisuća KM, javlja BHRT.

Inspekcijska tijela u Bosni i Hercegovini izrekli su u ovoj godini kazne u iznosu od 4.250.000 KM zbog nepoštivanja uredbi entitetskih vlada o formiranju cijena i marži za naftu i naftne derivate, kao i osnovne životne namirnice – brašno, ulje i šećer. Od ovog iznosa tri milijuna KM kazni izrečeno je u Republici Srpskoj, a 1,25 milijuna KM u Federaciji BiH.

Robne zalihe kojima bi se moglo intervenirati u kriznim situacijama ne postoje. Na uredbe vlada o ograničenju cijena nitko se gotovo i ne obazire. Napisane kazne su više pogodile građane nego one kojima su izrečene. Kako i kada izaći iz ovog začaranog kruga ne zna nitko. A dok se ne pronađe izlaz građani će svakog dana biti sve siromašniji, a trgovci sve bogatiji, zaključuje BHRT.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

  • Tu sumu oni za dan zgrnu….maslac 9km…ispadne jeftinije kravu kupit pa ga pravit….90 grama cokolade u adventkalendaru 8km a u Austriji 2 do 4 km ….Netko se s pamecu rastao…sve to treba odjebat i pocet trampit, usluga za dobro…dobro za dobro…Em prave narod budalama pa jos i metu novac…bez svega se moze osim ljubavi..samo treba naucit pa ce lopovi okrenut plocu i promijeniti cijene.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.