Zbog nagle promjene vremena više moždanih i srčanih udara u BiH

Bolnice širom zemlje pune su pacijenata koji su zatražili liječničku pomoć zbog vrtoglavice, bolove u prsima i povišenog tlaka. Ovakvo vrijeme posebno je, kažu liječnici, pogodilo reumatičare, astmatičare, srčane bolesnike, kao i pacijente koji pate od raznih psihičkih tegoba, piše Avaz.

Nagla oscilacija vremena zadala je muke i zdravima, zbog čega liječnici savjetuju dodatni oprez i brigu o osobni zdravlju kako bi se sačuvali od virusnih tegoba.

Dodatno zabrinjavaju nimalo optimistične najave meteorologa da našu zemlju tijekom predstojećeg vikenda čeka novi temperaturni šok, s obzirom na to da će temperature, nakon što su jučer porasle, ponovo pasti za deset do 15 stupnjeva.

Pune ruke posla imali su uposlenici Hitne pomoći Sarajevo, koji su građanima, osim u ambulantama, pomoć pružali na ulici ili u njihovim domovima.

– Iz ljetnih temperatura ušli smo bili ponovo u zimu. Ta nagla promjena vremena najviše pogoduje moždanim i srčanim udarima, što je i bio slučaj proteklih dana. Zato preporučujem svima koji osjete jaku glavobolju ili bol u prsima da se odmah jave u najbližu ambulantu – kažu u Hitnoj pomoći.

A o načinu na koji se organizam „šokira“ kada u proljeće imamo zimske temperature, za „Avaz“ je govorila dr. Edina Bešlagić iz Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“.

– Dosta pacijenata javljalo se s vrtoglavicama kao posljedicom temperaturnih oscilacija. Pogođeni su bili i pacijenti s povišenim krvnim tlakom, dok su srčani bolesnici imali povremeno gušenje. To su sve kronična stanja koja su pogoršana vremenskim promjenama – kaže dr. Bešlagić.

Navela je da broj pacijenata u ovoj bolnici proteklih dana nije bio enormno povećan.

– S obzirom na to da temperature osciliraju, preporučujemo bolesnicima da manje izlaze vani. Posebno se trebaju pripaziti srčani bolesnici. Građani trebaju uzimati više vitamina C kako bi prevenirali gripozna stanja – navodi dr. Bešlagić.

Do kraja travnja u BiH će prevladavati oblačno i nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima, a od idućeg tjedna doći će do stabilizacije vremena.

– Potom nas ponovno od 3. do 7. svibnja očekuje nestabilno vrijeme – kažu iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.