Zbog majice “Pravda za Davida” mu htjeli zabraniti glasovanje

U Facebook grupi Pravda za sve, koja okuplja prosvjednike iz Banja Luke s ciljem da se sazna istina o poginulom mladiću Davidu Dragičeviću, u nedjelju je objavljena snimka s jednog biračkog mjesta u BiH. Na njoj se vidi kako član izborne komisije traži od jednog čovjeka koji je došao glasati da skine majicu s likom ubijenog Davida.

Je li ovo politička stranka? Ovo je dječak koji je ubijen, kaže čovjek s majicom.

Nije jasno je li čovjek s majicom “Pravda za Davida” na kraju ipak ušao na biračko mjesto i glasovao jer iz snimke nije vidljivo. Nakon što je snimka objavljena u grupi, uslijedili su brojni komentari podrške.


Inače, grupa Pravda za Davida poručila je kako ne podržava poništavanje listića te savjetovala da svatko glasuje po vlastitom nahođenju.

Do 15 sati glasalo 37 posto birača

Na općim izborima u Bosni i Hercegovini do 15 sati u nedjelju glasalo je 37,21 posto od 3,3 milijuna upisanih birača, što je 0,60 posto više nego prije četiri godine, objavilo je kasno poslijepodne Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP).

Odaziv u Federaciji BiH bio je je 34 posto, a u Republici Srpskoj nešto veći i iznosio je 41 posto.

Predsjednik SIP-a Branko Petrić kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da se glasanje odvija uredno iako je na nekim biračkim mjestima bilo poteškoća.

Zabilježeno je osam manjih incidenata na biralištima pri čemu je intervenirala i policija no to nije omelo tijek glasovanja osim na jednom mjestu u Bijeljini gdje je glasanje prekinuto na sat vremena zbog izazivanja izgreda,  a nakon toga je nastavljeno.

Petrić je potvrdio da u SIP-u imaju informacije o dugim čekanjima na nekim biralištima, ali je istaknuo da je odgovornost lokalnih biračkih odbora da svima koji čekaju u redovima osiguraju glasanje pa će u slučaju potrebe biti produljen rad biračkih mjesta.

Diplomatski predstavnici Europske unije i Sjedinjenih Država su tijekom dana posjetili neka od birališta, a u izjavi novinarima istaknuli su da je i za Bruxelles i za Washington uz regularnost izbornog procesa podjednako važna provedba rezultata izbora i postizanje brzog dogovora koji će omogućiti uspostavu novih vlasti na svim razinama .

Šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekaoje u Sarajevu da očekuje da će izborni rezultati biti poštovani te se nada što skorijem formiranju nove vlade.

Da bi se to dogodilo bit će potreban kompromis i dogovor, ali iznad svega volja da se to postigne, kazao je Wigemark novinarima u Sarajevu nakon obilaska jednog od biračkih mjesta.

Američlka veleposlanica u BiH Maureen Cormack također je kazala da je brza uspostava nove vlasti u BiH korak kojemu se nadaju u Washingtonu.

Jako je važno da se rezultati provedu što prije sukladno sudskim presudama, kazala je Cormack.

BiH je ovogodišnje izbore dočekala bez jasnih pravila o tome kako će se formirati Dom naroda državnog i parlamenta Federacije BiH jer nije dogovoreno kako nadomjestiti odredbe izbornog zakona koje je je Ustavni sud BiH još 2016. godine proglasio neustavnim i nevažećim, pišu 24sata.hr.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.