Zbog krize i fiskalizacije u 2011. ugašeno više od 7.000 tvrtki u FBiH!

Opća kriza, nepovoljan poslovni prostor i fiskalizacija, prema ocjenama stručnjaka, glavni su razlozi što je na tisuće poduzetnika stavilo ključ u bravu.

Na području FBiH prošle godine zatvoreno je više od 7.000 gospodarskih društava i obrtnih radnji, potvrđeno je Dnevnom avazu u Poreznoj upravi FBiH.

Od ovog broja, 303 su tvrtke, čijim je gašenjem stavljen ključ u bravu u čak 1.394 poslovne jedinice. Ipak, najveći broj među onima koji nisu mogli izdržati tempo sve surovije tržišne utakmice u BiH, njih čak 5.406, su obrtnici.

Kobna kombinacija

Porezna uprava FBiH ne raspolaže podacima o razlozima zbog kojih na tisuće poduzetnika nije moglo preživjeti od svog rada.

– S obzirom na to da postoji mišljenje da vlasnici zatvaraju objekte i gase svoje poslove zbog primjene Zakona o fiskalnim sustavima, jer ne mogu ispuniti obveze koje im nameće proces fiskalizacije, mi nemamo takvih saznanja – kažu u Poreznoj upravi FBiH.

No, stručnjaci misle da je upravo fiskalizacija u kombinaciji s krizom i nepovoljnim poslovnim prostorom u zemlji uzela svoj danak i u ovoj oblasti.

– Zbog fiskalizacije su u prošloj godini od daljnjeg rada uglavnom odustajali obrtnici, a ništa se nije poboljšao ni ukupni prostor za poduzetnike, što je također jedan od faktora koji utječu na ova negativna kretanja u gospodarstvu – kaže za Avaz Jago Lasić, dopredsjednik Gospodarske komore FBiH.

Raste nezaposlenost

Iako u Poreznoj upravi ističu da je gašenjem navedenih gospodarskih subjekata istovremeno otvoreno 9.417 novih poslovnih subjekata, ekonomski stručnjak Igor Gavran kaže da to ni približno ne zadovoljava potrebe bh. burze rada. Ističe da, iako je broj novootvorenih tvrtki u prošloj godini veći od broja ugašenih, to nije utjecalo na smanjenje nezaposlenosti.

– Naprotiv, broj nezaposlenih stalno raste i zato je podatak o svakoj ugašenoj tvrtki zabrinjavajući. Nama bi trebale, ne tisuće, nego desetine tisuća novih gosporaskih subjekata da znatnije smanjimo nezaposlenost – ističe Gavran.

Zatvaranja i u RS-u

Ništa bolja situacija nije ni u RS-u. U tom entitetu samo u posljednja dva tjedna prošle godine odjavljeno je čak 300 privatnih tvrtki. Najviše ih je u Banja Luci, gdje je u Poreznoj upravi od 16. prosinca do kraja godine 55 tvrtki odjavilo daljnje bavljenje registriranom djelatnošću.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.