Zbog koruptivnih kaznenih djela podignuta optužnica protiv Lejle Dautbašić

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Lejle Dautbašić, rođene 1980. godine u Sarajevu, državljanke BiH.

Optužena se tereti da je od 2012. do 2015. godine, kao zaposlenica Direkcije za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, na mjestu stručnoga savjetnika za analize i procjene, počinila koruptivna kaznena djela, s ciljem nezakonitoga posredovanja u zapošljavanju određenih osoba.

U optužnici se navodi da je optužena, s ciljem pribavljanja nezakonite imovinske koristi, stupila u kontakt s osobom A. O. od kojega je tražila novčani iznos od 3.000 do 5.000 KM, obećavši da će iskoristiti svoje veze i utjecaj u DKPT-u BiH, kako bi posredovala da službenici DKPT BiH izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti, odnosno da navedena osoba bude ocijenjena kao najbolji kandidat na natječaju, koji će kao policijski službenik, zasnovati radni odnos u DKPT-u BiH.

U više navrata, navedeni kandidat je uplatio optuženoj novčane iznose između 1.900 i 3.000 KM, u ukupnom iznosu od 10.400 KM, koji je uplaćivao na račun koji navedena koristi u jednoj od poslovnih banaka ili osobno predavao optuženoj.

Nakon toga je, kako se navodi u optužnici, optužena protuzakonito pribavila više pismenih testova koji se koriste na natječajima u DKPT, koje je uručila navedenom kandidatu. S obzirom na to da navedeni kandidat nije prošao na natječaju, isti je zatražio povrat novca od optužene, te mu je optužena vratila 4.000 KM, a nakon pokretanja istrage posredstvom odvjetnika vratila još 6.000 KM.

Također, optužena se tereti da je, nakon što je upoznala osobu Đ. K. s ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, tražila novčane iznose od 5.000 i 2.000 KM, kako bi protuzakonito posredovala s ciljem da se supruga i svastika oštećenoga Đ.K. zaposle u JP Elektroprivreda BiH, izvan redovitih natječaja i procedura.

Nakon što navedene osobe nisu zasnovale radni odnos u JP Elektroprivreda BiH, oštećeni je zatražio povrat novca zaprijetivši da će sve prijaviti policiji, nakon čega je optužena bojeći se posljedica prijavljivanja, vratila 7.000 KM.

Optužena se tereti da je primila nagradu da korištenjem svoga službenog i utjecajnoga položaja u institucijama Bosne i Hercegovine posreduje da se izvrši službena radnja koja se ne bi smjela izvršiti te da je s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist dovela drugoga lažnim prikazivanjem činjenica u zabludu i održavala ga u zabludi i time ga navela da nešto učini na štetu svoje imovine, čime je počinila kazneno djelo protuzakonito posredovanje iz članka 219. KZ BiH i kazneno djelo prevara iz članka 294. KZ FBiH.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.