Zbog korupcije tužio predsjednika Visokog suda, ali sud procesuira njega

Poduzetnik Nermin Alešević iz Velike Kladuše koji je prikupio i objavio dokaze o zloporabi položaja i optužio za korupciju predsjednika Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) Milana Tegeltiju mogao bi postati najvećom žrtvom afere koja tjednima iz temelja potresa bosanskohercegovačko pravosuđe.

Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić odlučila je kako Alešević neće dobiti imunitet od kaznenog progona i kako će upravo protiv njega biti pokrenuta istraga i to zbog davanja mita i neovlaštenog tonskog snimanja.

Rezultat je to činjenice da je Alešević tajno snimio razgovor u kojemu mu predsjednik VSTV-a Tegeltija uz posredovanje inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže nudi pomoć kako bi se ubrzao postupak po jednoj tužbi podnesenoj tužiteljstvu Sarajevske županije.

Alešević je snimio i kako je kao nagradu za tu uslugu policijskom inspektoru Pandži dao novac u protuvrijednosti od oko tisuću eura.

Snimka završila u medijima

Snimka je nakon toga završila u medijima, a uslijedili su brojni zahtjevi za smjenu Tegeltije i preispitivanje stanja u pravosuđu, no članovi VSTV-a su se na to oglušili. Tegeltija je odbacio svaku odgovornost za korupciju te je najavio privatne tužbe protiv svih osoba i medija koji tvrde suprotno.

Zastupnički dom parlamenta BiH je na sjednici održanoj u srijedu zatražio ostavke svih članova VSTV-a te donio odluku o uspostavi posebnog parlamentarnog istražnog povjerenstva koje bi provjerilo stanje u tom tijelu zaduženom za imenovanje svih sudaca i tužitelja u BiH.

Tegeltija je odmah nakon toga reagirao izjavom kako parlament narušava trodiobu vlasti te poseže za populističkim i protuzakonitim mjerama.

Uspostava istražnog povjerenstva parlamenta za ispitivanje stanja u pravosuđu, a posebno u VSTS-u je potpuno izvan ovlasti parlamenta BIH i predstavlja grubo miješanje zakonodavne vlasti u rad tijela sudske vlasti i kao takav je potpuno besmislena, nedopuštena i izravno narušava neovisnost pravosuđa, izjavio je Tegeltija.

Odmah nakon toga iz Tužiteljstva BiH poduzetniku Aleševiću poslan je poziv na saslušanje u svojstvu osumnjičenog za kaznena djela davanja dara i neovlaštenog tonskog snimanja.

Uz to je Aleševiću uručeno i rješenje glavne tužiteljice Tadić kojim ona odbija njegov zahtjev da mu se osigura imunitet kako bi svjedočio o Tegeltijinoj korumpiranosti.

Iz Tužiteljstva BiH ranije su potvrdili da je i inspektor Pandža u statusu osumnjičenika, no protiv predsjednika VSTV-a nije otvorena nikakva istraga.

(Hina)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.