Zbog epidemije zaraza u Hrvatskoj sve više cijepe djecu

Nakon sedam godina pada cjepnog obuhvata u Hrvatskoj, taj je trend zaustavljen prošle godine, piše u petak Večernji list.

Očito su epidemije zaraznih bolesti, uglavnom ospica, što su proteklih godina diljem Europe izbijale i odnosile žrtve, otrijeznile mnoge koji su pod dojmom antivekserske kampanje bez ikakvih medicinskih opravdanja odbijali cijepiti djecu, piše Vecernji.hr.

Zaustavljanje tog trenda dobar je znak i ako obuhvati nastave rasti moguće je da se izbjegnu epidemije bolesti protiv kojih se cijepi, što je ozbiljno prijetilo zadnjih godina, poručuju epidemiolozi.

Najveći je porast cijepljenja uočen upravo kod primarnog MPR cijepljenja, odnosno prvog cijepljenja protiv ospica, rubeole i mumpsa, koje je skočilo s lanjskih 89% na 93,2%, te kod revakcinacije protiv difterije, tetanusa i hripavca u drugoj godini života (s 86,6% na 89,4%), stoji u izvješću o cijepljenju za 2018. što ga priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Najveći je porast obuhvata uočen u županijama koje su u 2017. godini imale najniže obuhvate, Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj, naveo je, među ostalim, u izvješću dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a.

Inače, alergijske reakcije u rasponu od blagog osipa do anafilaktičkog šoka mogu se javiti nakon primjene svakog lijeka. HZJZ vodi registar nuspojava cijepljenja i ti podaci potvrđuju da se ozbiljne reakcije nakon cijepljenja javljaju vrlo rijetko, u RH godišnje jedna ili dvije koje zahtijevaju primjenu adrenalina te nekoliko njih koje zahtijevaju primjenu kortikosteroida.

Temperatura i osip

Nakon primjene cjepiva protiv ospica, rubeole i mumpsa u tom je razdoblju prijavljeno 11 nuspojava: tri urtikarije, četiri slučaja groznice s osipom te po jedan slučaj postvakcionalnog parotitisa, postvakcionalnih ospica, idiopatske trombocitopenije te suspektnog tranzitornog sinovitisa kuka.

Postvakcionalno oboljenje javlja se kod 0,1 do jedan posto cijepljene djece kao posljedica atenuiranim živim cjepivom protiv tih bolesti, a klinička slika je blaga i prolazi u većini slučajeva spontano bez terapije. Povišena tjelesna temperatura može se javiti u više od 10 posto cijepljene djece, a osip u najviše 10 posto slučajeva.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.