Zbog duga od samo jedne lipe, plinara mu poslala opomenu pred tužbu

Zbog jedne lipe u zatvor – u teoriji vrlo lako moglo se to dogoditi Zagrepčaninu koji je na svoju kućnu adresu dobio opomenu pred tužbu Gradske plinare Zagreb upravo na navedeni iznos. Točnije, na 0,01 kunu.

Platio sam odmah jer ne želim imati nikakve probleme. Ne znam u kojem je procesu ovaj dug nastao, ali sve sam odmah odlučio riješiti, kao što to radim sa svim svojim računima. Činilo mi se sve to, međutim, pomalo suludo i smiješno, govori za Večernji List Zagrepčanin, siguran da je Plinara na papir i na pošiljku opomene potrošila mnogo veći iznos nego što je od njega naplatila. A kako je dug bio lipu, gospođi na šalteru kod koje je plaćao račun ostavio je, govori kroz smijeh, čak i kusur. A njegov je slučaj, kažu nam u Plinari, ipak presedan.

U pravilu dugovanja po neplaćenim računima, ovisno o obračunskom razdoblju, iznose od nekoliko desetaka pa do tisuća kuna, tako da ova opomena nije pravilo jer je od nekoliko tisuća opomena potrošačima samo desetak opomena za manje iznose, objasnio nam je glasnogovornik Gradske Plinare Zagreb Davor Šestan, koji je također rekao kako se sve opomene generiraju informatičkim putem, prema utvrđenim parametrima.

Kako je objasnio, u svakom obračunskom razdoblju ima i po nekoliko tisuća opomena za neplaćene račune, koji se prenose iz jednog obračunskog razdoblja u drugo, a potrošač se na računu redovito upozorava na postojanje duga. Svaki dug po neplaćenom računu koji se prenese iz jednog obračunskog razdoblja u drugi automatski dobiva status opomene za neplaćeni račun.

Gradska plinara kao opskrbljivač dužna je temeljem zakona o financijskom poslovanju svako dugovanje evidentirati i uputiti opomenu korisniku za neplaćeni račun. U slučaju kada potrošačima ne bismo slali opomene o dugovima, nakon protoka zakonom propisanog vremenskog roka dugovi se ne bi mogli naplatiti, rekao je Davor Šestan.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • Da nije platio dobio bi on s vremenom i ovrhu na nekretninu…tako to. “Postena drzava” radi a ovima sto su duzni na tisuce kuna sve ode u zastaru!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.