Zbog devastacije baštine Mostar bi mogao biti skinut s liste UNESCO-a

Nacionalni odbor ICOMOS-a u BiH, u suradnji s Društvom povjesničara umjetnosti Hercegovine organizirao je u petak u Mostaru okrugli stol na temu “Kako se odnosimo prema svjetskoj baštini?”.

Kao primjere neprimjerenoga odnosa zaštite kulturnoga povijesnoga nasljeđa, predsjednica Nacionalnoga odbora ICOMOS-a u BiH (Međunarodni Odbor za spomenike i kulturna mjesta) Vjekoslava Sanković Simčić istaknula je Stari most, Hotel Ružu te obalu južno od Staroga mosta. Prema njezinim riječima, najveći problem u Gradu na Neretvi je Hotel “Ruža” gdje se radovi, kako kaže, i u ovom trenutku izvode neprimjereno.

Obala južno od Straga mosta je devastirana s neprimjerenim kaskadama i terasama, a sve je više bespravnih intervencija pa stambena arhitektura poprima forme koje nisu izvorne, objasnila je predsjednica Nacionalnoga odbora ICOMOS-a u BiH.

Na upit prijeti li opasnost da se Mostar skine s UNESCO-ove liste, Sanković Simčić kaže kako će ona o tome poslati izvješće ICOMOS-u, a na njima je da odluče.

Predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine (DPUmH) i povjesničarka umjetnosti Tatjana Mićević-Đurić istaknula je kako se nemar prema dobrima koji su upisani na UNESCO-ovu listu Svjetske baštine događa ne samo u Hercegovini i Mostaru nego i čitavoj regiji.

Prema njezinom mišljenju, lokalna uprava bi trebala imati plan upravljanja dobrom koje je upisano na UNESCO-ovu listu u budućnosti, u smislu kako ga čuvati i zaštiti kako od propadanja izazvanoga prirodnim ili ljudskim čimbenikom, do moderniziranja prostora radi zadovoljavanja eventualnih novih potreba.

Predsjednica Društva je ukazala i na nedostatak suradnje i angažiranja po pitanju očuvanja svjetske baštine kako lokalne uprave, gospodarskih društava, tako i korisnika, stanovnika, odnosno baštinika tih dobara kod kojih se mora razvijati svijest o važnosti toga što imaju i da žele to sačuvati. Podsjetila je na kraju kako je upis dobra na Svjetsku listu baštine zapravo prestiž.

(Fena)


1 komentar

  • Zbog cega je na popisu? Duzinom Neretve ciganska naselja, smeca u neretvi, a u gradu da i ne kazem! Nekad je Rondo cvao, a sad ?? I korzo? Koji kriterij?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.