Konačni poraz Hrvatske: Izgubljena arbitraža u predmetu Ina – MOL!

Švicarski Savezni sud odbio je zahtjev za poništenje arbitraže koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. I ne samo to, Hrvatskoj je odredio plaćanje 200 tisuća švicarskih franaka sudskih troškova, ali i još 250 tisuća franaka troškova druge strane, javlja N1.

U travnju se već ovaj sud oglasio i to kada je odbio paralelni zahtjev Hrvatske za odgodu pravorijeka dok se ne odluči o ovoj tužbi.

Devet je mjeseci prošlo od poteza Hrvatske za koji su mnogi stručnjaci odmah upozoravali da ima male izglede za uspjeh, podsjeća N1.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković potvrdio je u siječnju da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

“Hrvatska je preko svojih pravnih zastupnika i švicarskih odvjetnika koje smo angažirali zatražila poništaj arbitraže“, izjavio je tada premijer Plenković odgovarajući na novinarsko pitanje je li Hrvatska zatražila poništaj spomenute arbitraže.

Premijer je ocijenio kako je riječ o “vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno-pravnim razlozima i nadamo se da će, u postupku koji slijedi i trajat će nekoliko mjeseci, tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati”.

Na pitanje novinara koji su to procesni razlozi, Plenković je spomenuo kako je riječ o “određenim aspektima koji se tiču sastava suda, prava saslušanja i nekih detalja koji u ovome trenutku nisu bitni za javnost”.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

 • Eto što su uradili ova stoka iz MOST-a sa svojin rušenjem vlade i tužbom europskom sudu poradi slučaja INE.
  Sad bi nova hrvatska vlast na čelu s Plenkovićem trebala tužiti Most Za svu štetu dodatnu koju će RH, morati isplatiti mađarima u svezi spora sa Inom.
  Karamrle je dobro govorio prije godinu i po ,kako će Hrvatska sigurno izgubiti spor sa mađarima ako ih bude tužila jer su sve institucije europske birokracije na strani mađara koji su Inu kupili legalno ,potplativši Sanadera i par tisuća dionica kupili od ovih iz HvidreĐakićeve i tako su crno na bilo postali vlasnici Ine skoro stoposto iako su imali samo jednu zlatnu dionicu preko pedeset plus.
  Sad se vidi da je Karamrle bio u pravu kad je rekao da ćemo izgubit još stotine milona eura ako budemo tužili mađare.
  Račun treba ispostavit ovoj stoki iz Metkovićapa nek oni namiruju štetu.

 • Triba tuzit i zaklati stoku koja je prodala Inine dionice madjarima!!! Zati nasa drzava nema ! Nema! Prose okolo, iscu, pitaju nebili- dabili, ali niko neda dzabe!

 • Luce bona,vidin da si pametna ženska glava pa bi ja od tebe tražio kakav praktičan savjet. Moja cura je nešto depresivna, ništa joj nije po volji, smeta joj svaki vrag naročito u ovo doba godine i ništa je ne zanima. Popela mi se na vr….glave sa svon ton vražjon depresijon i ja od muke više ne znan šta bi…pa, .šta mi ti preporučuješ bona, ima li ikakva lika za te njezine bubice.!

 • Ko je vidio prodavati treba kupovati.
  Jedno po jedno se prodavalo i osiromaši narod.I običan mali čovjek je znao da je to greška a kako ne oni koji to rade.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.