Zbog čega je odlikovan Ganić ostaje misterij

Danas smo  namjerno objavili ironičan naslov, kako je Ganić odlikovan jer se tijekom ratnih pregovora zalagao za Treći entitet, što i jest činio, postoje stenogrami o tome, da bi kasnije promijenio priču, sakrio tu informaciju  i postao kao i svaki politički Bošnjak političar unitarnog tipa. Nitko međutim ne zna zašto je Josipović odlikovao Ganića.Zna li sam Josipović?

Nakon proguglanih desetaka stranica koje donose vijest o  ovom odlikovanju, odlikovanje Ganića ostaje misterija. U svakom odlikovanju koje je Josipović danas dodijelio drugim pojedincima stoji pojašnjenje da se to dijeli zbog tog i tog. No u slučaju Ganića ne stoji nikakvo pojašnjenje. Odlikovan Ganić i šlus. Pa onda Ganićevo antisrbovanje. Antisrbovanje onog koji , iako građanin Srbije, Sandžaklija, pred sud vlastite države ne želi, iako tvrdi da je čist u slučaju Dobrovoljačka (Streljane golobradih ročnika JNA koji su razoružani napuštali Sarajevo) Je li moguće da je Josipović , koji do sada nije padao na trendove uzavrele antisrpske histerije u Hrvatskoj konačno potonuo, pa namjerno škropljenjem Ganića diže nerv Beogradu? Je li svjestan da tim činom nije povrijedio samo Beograd i Banjaluku, budući da Ganić nije rokao samo po njima? Od Ganićeva jezika pale su ne samo glave Hrvata u Srednjoj Bosni, nego i glave punokrvnih Hrvata građana Hrvatske koji su bili na privremenom radu u Alžiru!

Odlikovanje Ganiću misterija je. Ono pak  više govori o samoj RH nego o samom Ganiću. Ono što je sigurno jest da je Ganić isuviše kontradiktoran i previše kompromitiran  lik za dodjelu jednog od najviših državnih odličja Hrvatske.

I to ne samo kompromitiran u sukobima s Hrvatima, nije naime bio mali faktor u sklopu zapovijedanja nad ABIH u doba kada je ABIH radila ne baš tako male zločine nad hrvatskim državljanima u BIH, nego kompromitiran generalno kao čovjek kroz prizmu kršenja  nekakvih univerzalnih vrijednosti – njegova uloga u zločinu Dobrovoljačke nerazjašnjena je i dalje a krv mladića , razoružanih ročnika iz Dobrovoljačke, ljaga je na licu Sarajeva koju ne mogu tek tako saprati, njegova uloga u zločinima u Alžiru nerazjašnjenja je. Čovjek koji je danas odlikovan , za sobom je tijekom prošlog desetljeća sijao smrt.

Dodjelom ovog priznanja  RH se potvrđuje kao smiješna država. Ako je uopće ikada i bila ozbiljna. A Josipović na samom kraju mandata radi ogroman gaf. Gotovo neoprostiv. I neshvatljiv. Predsjednik koji je prema Hrvatima u BIH cijelo vrijeme mandata imao posve korektan stav na samom kraju mandata vrijeđa ih do nebesa odlikovanjem čovjeka koji je bio njihov krvnik u prošlom ratu. Posebno u Srednjoj Bosni.

Možete li npr. zamisliti kako predsjednik Irske daje odlikovanje jednom od glavnih zapovjednika engleske vojske koji je upravljao napadačkim jedinicama na Ulster? Jel vam to ok? Možete li zamisliti da američki predsjednik odlikuje političara zbog čijeg je huškačkog govara pobijeno 50 Amerikanaca na privremenom radu u Alžiru? Iako bi bolja poredba bila s Francuzima, jer je u to doba pobijena cijela misionarska francuska zajednica u Alžiru. Možete li zamisliti da predsjednik jedne europske zemlje odlikuje čovjeka kojeg druga europska zemlja sumnjiči za zločin nad razoružanim vojnicima?

Tko je Ganića uvalio Josipoviću? Prema čijem savjetu i čijom to mudrošću je on ušao na Pantovčak? Jesu li riječi koje je izgovorio tih dana u Africi “Braćo, Hrvati nas u Bosni ubijaju, osvetite nas” te koje su mu danas donijele nagradu? Što ili tko ju je donio? Jedino logično pojašnjenje je da ju je sam kupio. Ili da je netko jak izvršio pritisak na Josipovića. Tko? I zašto? S kojim ciljem? Je li Ganić novi američki projekt na Balkanu?

Ako je Josipovićevo odlikovanje Ganića tek početak salto mortalea , nekakva vrst posipanja pepelom ili pak , prst uperen prema Beogradu nakon izgubljene presude za genocid, ako je to čisto balansiranje, zbog kritike od prevelikog prijateljstva sa Srbima, taj koji ga je savjetovao da zaigra na kartu odlikovanja ABIH vojnika, fino ga je zajebao.

Nije dakle Josipović odlikovao Ganića nego je Ganić primanjem odlikovanja skinuo lentu Josipoviću. Ganićevim primanjem najvišeg odlikovanja zemlje, čije je građane i državljane rokao, obesmišljena je ta ceremonija, isprdana je institucija predsjednika.

Hrvatska postaje prva država u svijetu koja odlikuje progonitelje  vlastitih državljana. No navikli smo. Nakon 8 godina Stipe Mesića, koji je postao prvi predsjednik u povijesti čovječanstva koji je javno podržavao majorizaciju svojih sunarodnjaka i sudržavljana u drugoj državi Josipović je odlikovao onog koji je u toj majorizaciji “lično” sudjelovao.

Nova Hrvatska je rođena. I onda se netko na nas ljuti kad to nešto tako smiješno zovemo Perecija? Pa kako je drugačije zvati? Nije li to nešto uvreda zvati Hrvatskom?

Piše: Inoslav Bešker “Ne mogu zaboraviti, međutim, da je u jeku tih sukoba Ganić obilazio arapske zemlje, huškajući protiv Hrvatske i Hrvata kao neprijatelja islama. Činio je to i u Alžiru, gdje su hrvatske tvrtke imale uposlenih radnika. Samo nekoliko dana nakon takva njegova huškačkog govora u Alžiru teroristi su upali u barake Hidroelektrinih radnika, skinuli još bunovnim radnicima gaće i poklali one koji nisu bili obrezani – ako je vjerovati onome što su pisale alžirske novine, na primjer El Watan.”3 komentara

  • Zato je i odlikovan što hrvate ne voli,nije ih nikada volio,uvijek se borio da im uzme sva prava u BiH koja im pripadaju kao konstitutativnom narodu.Posebno se isticao u ratu u radikalnim stavovima i ponašanju naspram hrvata BiH.Na kraju ga odlikuje Hrvatski presjednik Josipović.Očekujemo nagradu za Komšića i Bakira i oni nam pomažu zdušno da nestanemo iz Federacije kao što smo nestali iz RS-e.Kažu da ga i Tuđman odlikovao,ako je tako ja bih još zamolio presj.Mesića da ga i on počasno odlikuje.neznam kako je to mogao ne uraditi u 8 god.svoga mandata. Ganića za presjednika RH-e.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.