Završio prvi turnus Ljetnog kampa “Zelenkapica”

Završio je prvi ovogodišnji Ljetni kamp Udruge Zelenkapica. Djeca su se vratila puna dojmova. Sklopili su nova prijateljstva, naučili nove igre. Na mobitele su svi zaboravili već prve večeri. Svemu tome je pridonio ogroman angažman voditelja kampa prof. Vladimira Mikulića Vave koji je uložio maksimalnu energiju u ovaj projekt. Organizirao je radionicu streličarstva tako što je sam napravio lukove i strijele. Bilo je tu i takmičenje u gađanju iz praćke, njih je također sam izradio. U sklopu radionice «Indiana Jones» bilo je i gađanje iz zračne puške te ribarenje na Blidinjskom jezeru. Učio je djecu engleski jezik na svoj svojstven i zanimljiv način uz koji je izveo mnoge generacije u školama i na tečajevima.

Zajedno sa svojom kćerkom Ivom Mikulić, takodjer voditeljicom kampa, on pokušava djeci pokazati čarobni svijet odrastanja uz jednostavne i zaboravljene igre. Igra graničara, pogađanja pojmova, večeri uz gitaru i logorsku vatru…čar promatranja zvijezda s mjesta gdje su one tako blizu. Voditeljica Iva Mikulić, mlada znanstvenica, pokušava djeci približiti znanost kroz jednostavne pokuse. Ovi ljudi, entuzijasti prije svega, trude se naučiti djecu kako se cijeni prijateljstvo i tolerancija, kako je bitno čuvati prirodu, te kako je važna ekologija i recikliranje otpada.

Udruga Zelenkapica se trudi vratiti djeci djetinjstvo, bez obaveznog mobitela i tehnologije. Trudi se vratit djecu u prirodu, na čisti planinski zrak, daleko od asfalta. Djeca se više socijaliziraju tako što imaju cjelodnevni program u kojem svi sudjeluju, zajedno spremaju sobe, imaju dnevna dežurstva, sudjeluju u kreiranju večernjih zabava.

U ovom projektu je značajan doprinos psihologa Kristijana Kraljevića koji je na zanimljiv način motivirao djecu na ustajanje, jutarnju tjelovježbu, uveo kazne čučnjeva za proste riječi te održao radionice vezane za preživljavanje u prirodi.

Martina Meštrović, apsolventica na Filozofskom fakultetu, podučila je djecu kako napraviti razne čvorove, vodila radionicu izrade nakita, pokazala im Morseovu abecedu i uređivala zanimljiv večernji program.

Prva grupa Ljetnog kampa «Zelenkapica 2015» vratila se vesela i razdragana. Tužan je bio samo rastanak.

POSJET GSS-a

Već drugu godinu «Zelenkapicu» posjećuje GSS Siroki. Ovi hrabri momci s Mariom Barbarićem na čelu dolaze djeci pokazati da se ne boje ni na nepristupačnim područjima jer je tu uvijek GSS da im pomogne. Kako bi vidjeli i shvatili kakav težak i važan posao oni obavljaju članovi GSS-a su se odlučili napraviti malu vježbu spašavanja u našem Ljetnjem kampu. Kao i lani polaznicima kampa je na licu mjesta predstavljen dio opreme koju koristi GSS, a dio opreme je isproban. Ponovno je postavljena tirolska prečnica te je s nosilima prikazano za što služi. Spuštali su svako dijete, naravno osigrano s kacigom i pojasevima. Kod djece je to izazvalo opće veselje. Već drugu godinu smo prijatelji i veselimo se GSS –u Siroki.. Hvala Mariju i momcima koji su uvijek spremni pomoći.

PRIJATELJI UDRUGE

Udruga Zelenkapica je na početku svog djelovanja ali je pred sebe stavila velike zadatke. Htjeli bismo imati što više termine za ljetnje kampove koji bi svima bili dostupni. Na tom putu je puno prepreka koje rješavamo uz prijatelje Udruge i sponzore, bez kojih ne bismo mogli realizirati ovaj zahtjevan prjekt. Prijatelje Udruge ne možemo nabrojiti jer ih je puno, a bojim se da nekoga ne izostavimo. Ne bismo mogli bez sponzora kao što su: Podravka d.o.o, Šišović d.o.o. Meggle, Omnia i Ataco. Hvala svima.

Udruga Zelenkapica i njeni prijatelji prevenstveno rade na promoviranju ljepota Hercegovine, koje su ostale netaknute i daleko od potrošačkog svijeta. Osim predivnog krajolika parka prirode Blidinje, čistog zraka, šumskih jagoda i malina na svakom koraku, prednost ove lokacije je njena nadmorska visina koja je svima godila u vrijeme ovih sparina i vrućina.

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš LIFE kutak

4 komentara

    • time with the full list of museums ildeucnd in Google Art Project at the launch under the title Google Art Project – Take a Virtual Tour Inside Some Famous Art Museums. Now Google has ildeucnd few more art museums to this project. The list of new entrants in Google

    • koliko li si tek retardiran kad je to sve što imaš za reći… a vjerojatno imaš nekih 9 godina ili mentalnu retardaciju… U tom slučaju ti opraštam sine…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.