Završila blokada Bijače

Dvjestotinjak poljoprivrednika iz Županije Zapadnohercegovačke blokiralo je u utorak autocestu na GP Bijača, tako da je sav promet na tom prijelazu iz oba smjera onemogućen.

Po riječima predsjednika Udruge poljodjelaca u Zapadnohercegovačkoj županiji Dubravka Vukojevića, Udruga je organizirala prosvjed upozorenja zbog teškog stanja u poljoprivredi i “maćehinskog odnosa Federalnog ministarstva poljoprivrede prema poljoprivrednim proizvođačima u toj županiji”.

“Ovo je blokada upozorenja, a ako se ništa ne riješi, ostat ćemo ovdje dok se naši zahtjevi ne usvoje“, kazao je Vukojević za Fenu, dodavši kako postoji mogućnosti da se prosvjed proširi i na druge županije u Federaciji.

Poljodjelci traže žurni obračun i isplatu poticaja za biljnu proizvodnju u 2015. godini, odnosno izmjenu pravilnika o novčanim poticajima u kojima se, kako navode, ne može na leđa seljaka svaljivati uređivanje tržišta, a traže i žurno donošenje mjera potrebnih za zaštitu domaće proizvodnje, uvođenje prelevmana ili drugih mjera koje bi omogućile rentabilnu proizvodnju.

Osim toga, poljoprivrednicima smeta i to što, kako kaže Vukojević, nema kontrole inozemnih poljoprivrednih proizvoda, što sprječava konkurentnost domaćih proizvođača.

“Dosta nam je više toga da nema nikakvih kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH i što se, uz ostalo, uvozi i raznorazno smeće”, ističe Vukojević.

Također, poljoprivrednike smeta i to što se pravilnici i programi za poljoprivrednike donose bez ikakvih konzultacija s njima.

Prosvjed poljoprivrednika na Graničnom prijelazu Bijača završio je nešto prije 13.30 sati objavio je BIHAMK.

(Fena)6 komentara

  • ANDJELKU CULICA U KARIOLU I DOLJE NA PRELAZ,SRAMITE SE KUPILI STE PO 3 PFENINGA RACUNE I ON NIJE PROVEO KROZ KNJIGE I PLATIO PDV NEGO UZEO VAM LOVU I SAD BI VI NOVACA IZ PRORACUNA,ON JE SEBE OPRAVDAO I REKAO DA MU JE NETKO UZEO PECAT HE,HE LAZOV DO LOZAOVA,PRIJE STE STEMBOLJALI LAZNIM PECATIMA FIRME I PROLAZILO VAM I SAD BI PARA DZABANE,NEGO MOTIKE U RUKE I OKOPAITE KUMPIRE I ANDJELKU CE TE DAVATI PO 0.17 PFENINGA I KUPITI GAJBE,UZELI BI VRECAMA E NECETE IMA NETKO PAMETNIJI.BUCO VUKOJEVIC KAD VAS MOZE NAGOVORITI ZA SVOJE DUPE E STVARNO ONDA NEMATE PAMETI.

  • Mazlumi su ti poljoprivrednici kupit racun na crno I sad bi pare e nek vam nedaju nista a I neznate nista jer tko se bavi poslom u polju taj je nepismen I glup da se izrazim drukcije mazlumi ste veliki malo razmislite I vidjet cete da je tocno ovo sto pisem

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.