Završeni srpanjski prijemni ispiti na Sveučilištu u Mostaru: Farmacija ovogodišnji hit

Nakon što su na Sveučilištu u Mostaru uspješno provedeni srpanjski prijemni ispiti, ovog tjedna krenuo je i prvi krug upisa budućih brucoša. Sudeći prema broju mladih ljudi koji su se posljednjih dana mogli vidjeti u hodnicima fakulteta, može se reći kako je Sveučilište i ove godine uspjelo privući interes  velikog broja maturanata, koji su odlučili upravo u ovoj visokoškolskoj ustanovi nastaviti svoje obrazovanje.

Prema riječima Voje Višekrune, rektorovog pomoćnika za nastavu i studente, na prvom roku bilo je prijavljeno ukupno 3015 kandidata.

Kada se usporedi broj studenata koji se prima, te broj prijavljenih kandidata, najveći interes vladao je za najmlađim fakultetom mostarskog Sveučilišta – Farmaceutskim fakultetom. Prema raspisanom natječaju, ove godine u ovu ustanovu može se upisati svega dvadeset studenata, a prijavilo ih se čak 97. Po tom istom kriteriju, na drugom mjestu nalazi se Medicinski fakultet na koji se prijavilo 220 kandidata, a samo 50 njih će se moći i upisati.

Što se tiče fakulteta s najvećim brojem prijavljenih kandidata, tu prednjače Filozofski fakultet i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, koji ujedno i primaju najviše studenta, zahvaljujući velikom broju studijskih grupa i smjerova koje nude. Na njih se prijavilo po cirka 700 kandidata. Što se tiče drugih fakulteta, istaknimo kao se na Strojarski fakultet prijavilo 156, a na Građevinski više od 200 kandidata.

Višekruna je istaknuo kako su na Sveučilištu iznimno zadovoljni odazivom na srpanjski rok. Po završetku upisa, koji traju ovih dana, održati će se sjednica sveučilišnog Senata, na kojoj će biti jasni detalji o drugom, rujanskom roku. ”Održat ćemo Senat na čijem će se dnevnom redu, između ostalog, naći  informacija o broju kandidata koji su prijavljeni na prvom upisnom roku. Fakulteti će reći koliko su popunjeni, te ćemo tada vidjeti gdje postoji potreba za drugim rokom”, kazao je Višekruna.

Prema raspisanom natječaju, prijave za pristup rujanskim prijemnim ispitima primati će se od 3. do 7. rujna, dok će se prijemni ispiti održavati od 10. do 14. rujna.

(Pogled.ba)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.