Završena konferencija u Neumu: Nužno je izmijeniti Ustav BiH

Radnim zaključcima koji su doneseni u petak zaključena je znanstveno-stručna konferencija “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu”.

Na ovoj konferenciji se u protekla dva dana razgovaralo o usklađivanju Ustava BiH s pravnom stečevinom Europske unije te presudama domaćih sudova i Međunarodnog suda za ljudska prava.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto istaknula je kako niti jedna zemlja nije postala članica Europske unije, a da nije promijenila vlastiti ustav.

Mi danas imamo ustav koji je dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i taj ustav zapravo nema ni demokratski legitimitet. Činjenica je da je to ustav kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i drugi građani koji žive u BiH, definirali državnu zajednicu, a iz stavova koje smo danas čuli te iz zaključaka koje smo donijeli, promjena ustava je zapravo nužnost u Bosni i Hercegovini, kazala je Krišto.

Dodala je kako iz ostvarenja principa konstitutivnosti, na čemu počiva Ustav Bosne i Hercegovine, proizlazi to da sva tri naroda moraju imati potpuno jednaka prava koja im Ustav treba omogućiti.

Ta jednaka prava prvenstveno se ogledaju u legitimnom predstavljanju političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama, a posebno u Predsjedništvu i domovima naroda u Bosni i Hercegovini, naravno i u Vijeću naroda, kazala je Krišto.

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić kazao je kako će bez promjene ustava i bez europske budućnosti Bosna i Hercegovina ostati zemlja sukoba.

Novim ustavom mi bismo se prvo međusobno priznali kao konstitutivni narodi, što je jedinstvena poruka ovog skupa, a tamo gdje se oformljeni nacionalni identiteti međusobno ne priznaju konflikt je zagarantiran i nije rješiv, istaknuo je Lasić.

Dodao je kako se “narodi u Bosni i Hercegovini i u Ustavu, a pogotovo izvan njega, ponašaju kao zajednice preživljavanja, kao da su u neprestanom ratu nakon rata”.

Izrazito sam skeptičan da je moguće pomaknuti se naprijed prije međunacionalnih dijaloga uz odustajanje od unutarnacionalnih monologa, zaključio je Lasić.

U Neumu počela konferencija o europskom ustavu za BiH

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.