Završava se probni popis stanovništva u BiH

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini, koji je počeo 15. listopada u 35 općina, zavrašava se danas.
Ovaj vid anketiranja, koji je simulacija popisa stanovništva koji će biti održan u travnju 2013. godine, obuhvatio je 60 popisnih krugova od po stotinjak domaćinstava u RS-u, FBiH i Brčko Distriktu.

U RS-u se provodi u Banjoj Luci, Prijedoru, Prnjavoru, Bijeljini, Doboju, Istočnom Novom Sarajevu, Palama, Kozarskoj Dubici, Gacku, Zvorniku, Tesliću, Ugljeviku, Trebinju, Foči i Šipovu.
Direktorica Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković potvrdila je da je popisano 1.581 domaćinstvo i 5.182 osobe, što je oko 94 posto od planiranih tijekom ovog probnog popisa.

”Može se reći da su sve općine skoro pa završile ovaj probni popis, koji je sigurno otvorio neka pitanja koja treba riješiti, kada je u pitanju sama organizacija i metodološka upustva”, kazala je Čičković napominjući da će to dobro doći kako bi se otklonile nedoumice prilikom provođenja popisa naredne godine.
Analiza podataka trbala bi biti završena do kraja prosinca.

U Bijeljini je probnim popisom u dva popisna kruga bilo obuhvaćeno oko 300 domaćinstava.
Predsjednik bijeljinske Popisne komisije Predrag Novaković potvrdio je da su završili planirani posao ta da će ta komisija uputiti određene preporuke i sugestije u vezi s popisnim postupkom.

I u Federaciji Bosne i Hercegovine probni popis se vršio na teritoriji 19 općina, odnosno 33 popisna kruga, a provodio se i u Brčko Distriktu.
Probni popis koštao je 200.000 KM, a troškove će solidarno snositi država, entiteti te Brčko Distrkt. (FENA)

3 komentara

 • Kako moze zavrsit i po kojoj se normi vrsio taj popis???
  Ko je popisivao na podrucju Oklaja???
  Ni u jednoj kuci u mom susjedstvu nisu dosli popisat stanovnistvo
  I zato , nemojte prijetit nekim tuzbama onima koji se nisu odazvali popisu
  Izgleda da su popis pravili onako tu hocu tu necu , i ja mislim da je pola preskoceno
  je.. se njih , dobit ce obecani novac za popisivanje , nebitno koliko su kuca obisli !!!

  • Samo par naselja je pokriveno ovim probnim popisom.
   Veća je enigma kako je zavod raspisao “javni” natjecaj za posao promatraca. Prijave su bile od 10-12, samo jedan jedini dan, pa to nema u p.m.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.