Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje prodaje imovinu da isplati mirovine

Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje u Federaciji BiH novac od prodane imovine potrošio je na isplatu mirovina u prošloj godini, stoji u izvješću Ureda za reviziju institucija u FBiH.

Revizori navode kako je u 2014., izvršen prijenos 515.000 maraka s izdvojenog računa za sredstva od privatizacije na transakcijski račun za redovno poslovanje – isplatu mirovina. Ovaj potez izveden je bez prethodno donesene odluke Upravnog odbora o namjeni korištenja sredstava u skladu sa Statutom. Prijenos je izvršen samo na osnovu naloga za prijenos sredstava, zbog čega revizori ne mogu potvrditi da je prijenos sredstava izvršen u skladu sa brojnim zakonima. Na čelu Zavoda je u 2014., kao i sada Zijad Krnjić.

Loše stanje

Revizori su u izvješću koje se usvaja s rezervom naveli i kako je u prošloj godini iskazan višak rashoda nad prihodima u iznosu od 42, 868.012 KM.

-Iskazani višak rashoda nad prihodima najvećim dijelom je nastao iz razloga što se isplata mirovina tijekom 2014. godine vršila po mjesečnom koeficijentu od 1,816 koji nije utvrđen na realnim osnovama, a što je bila obveza u skladu sa zakonom, stoji u izvješću. Rezultat navedenog je i dijelom uzrokovan nedovoljno odobrenim i uplaćenim iznosom sredstva iz Proračuna FBiH za 2014. godinu (13,465.024 KM) za isplatu mirovina pod povoljnim uvjetima.

Iskazani višak rashoda nad prihodima s nepokrivenim viškom rashoda iz ranijih godina čini akumulirani višak rashoda nad prihodima u iznosu od 105,962.367 KM i za 9,208.262 KM je veći od izvora sredstava.

O tome kolike su dubioze u Zavodu kada je u pitanju isplata mirovina govori podatak iz izvješća koji kaže kako je u prosincu prošle godine za isplatu mirovina bilo potrebno 143,863.743 KM, dok su raspoloživa sredstva za isplatu mirovina za isti mjesec iznosila 36,891.725 KM. Revizori smatraju kako koeficijent po kome se isplaćuju mirovine nije usklađen sa zakonom budući da u zakonu piše kako se koeficijent usklađuje mjesečno po potrebi i u ovisnosti od raspoloživih sredstava.

I pored lošeg stanja Vlada FBiH odlučila je povećati mirovine, za što je bilo potrebno osigurati najmanje 75 milijuna maraka, također nisu pristali na smanjenje koeficijenta za mirovine ostvarene pod povoljnim uvjetima. Sve to dovelo je do izuzetno lošeg stanja na računu Zavoda.

Regres od 14 maraka

Dok mirovine kasne, a Zavod se nalazi u lošoj financijskoj situaciji zaposleni u ovoj instituciji ne trpe financijski pritisak. Plaće uposlenih kreću se od minimalne koja iznosi 534 KM bez minulog staža, do maksimalne od 3169 KM, dok je prosječno isplaćena plaća za 2014. godinu iznosila 1434 KM, što je za desetak maraka više u odnosu na godinu ranije

. Iskazane naknade troškova zaposlenih najvećim dijelom se odnose na topli obrok u iznosu od 2,472.590 KM, čija je visina utvrđena Zaključkom direktora, od 22. listopada 2010. godine u iznosu od 14 KM dnevno. Regres za godišnji odmor iskazan je u iznosu od 319.200 KM i isplaćen je u visini od po 400 KM.

(Dnevni list)


13 komentara

 • Samo vratite opljačkano od političkih podobni lopova imati će mo za narednih 20 god.za isplatu mirovina. U Federaciji imamo 1000 obitelji koje u nekretninama i ušteđevini imaju preko 5 000 000 km.Do rata nisu imali ni 100 000 km.Živi se na visokoj nozi,voze bjesni auti,ljetuje i zimuje na najskuplim svjetskim destinacijama,pa od čega kad smo tako siromašni. Istražni organi i Sudstvo da rade svoj posao sve bi se dalo riješiti u par godina,sav ovaj posljeratni kriminal.

 • U OVI JUGOSLAVENA NEMA NIŠTA SVETO TREBA IM OBJASNITI AKO MOGU DA SHVATE DA SA NJIMA NE POČIMA I ZAVRŠAVA SVIJET VIDITE IM DIPLOME DI SU I GDJE ZAVRŠILI ŠKOLOVANJE NOVI SAD BANJA LUKA TRAVNIK TUZLA MOSTAR TO JE SVE POSLIJE 90 TIH ONI SU IPAK USPJEŠNI UNIŠTILI SU ZA 25 GODINA ŠTO SU OVI PREDHODNI STVARALI 50 GODINA A I KONTA SU JAKO BOGATIJA NEGO PRIJA

 • Samo treba vratiti ono sto su politicari i tajkuni opljackali i peraci poreza i bilo bi i za penzije i za porodiljno i viska.
  Al posto imamo sudstvo kako imamo od toga nema nista
  Najveci kriminalci (tajkuni) su u sprezi s politikom a sudstvo je u sprezi s kriminalcima,tako da mozemo samo uzalud pricati i tipkati i trositi svoje zivce,

 • Ne znam kako se uopće mogu stavljati slučajne slike ovih gospođa bez njihovog dopuštenja.
  Znači sad ni u Crkvi ni ulici nas može reporter uslikati ni krive ni dužne i stavljati po portalima uz kojekakve članke i komentirati.?? Nije u redu.
  A što se tiće mirovina žalosno je da se doprinosi ne uplaćuju i ljudi rade 30_40 godina i dobiju 300 KM mirovinu a mnogi za koju godinu rada imaju 2100 KM.To samo ima u ovakvom sustavu izgrađenom na obrnutim vrijednostima.

  • Baš to, gospođe su se našle na meti bolesnih lajavaca ni krive ni dužne. Inače ovo su divne žene koje nisu zaslužile nikakav ružan komentar.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.