Zavod ne može osloboditi darivatelje krvi plaćanja markica

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko–neretvanske županije počeo je s distribucijom premije osiguranja (markice) za 2016. godinu 15. prosinca 2015. godine.

O razlozima zbog čega je distribucija počela ranije, mogućim inicijativama oslobađanja određenih kategorija osiguranika od plaćanja ove premije, te činjenicom da jedino u HNŽ darivatelji krvi nisu oslobođeni plaćanja ove premije, razgovarali smo s Alenkom Ban, glasnogovornicom ovog Zavoda, koja za Bljesak.info govori kako određene inicijative postoje, no nije na Zavodu da ih provodi.

”Razlog zbog kojeg smo počeli s distribucijom 15 dana ranije, prije nego što je istekla prethodna markica, je taj kako bismo na neki način smanjili gužve te izbjegli situaciju da osiguranik odmah po završetku kalendarske godine, u slučaju da treba liječniku, ipak ima nekakav prostor da može kupiti premiju osiguranja.

U slučaju da nema premiju osiguranja, zdravstvene ustanove naplaćuju participaciju za pružene usluge. Te participacije nisu uopće male, one iznose od 3 KM do 150 KM. Prvi pregled kod liječnika opće prakse jeste 3 KM , pisanje recepta iznosi 1 KM, onda na kraju za nekakve osnovne usluge, osiguranik mora za jedan odlazak liječniku izdvojiti 5, 6 ili 10 KM”, rekla je Ban.

Bljesak.info: Do kada traje distribucija, te kakav je odaziv?

BAN: Distribucija traje do 1. ožujka, donosno do posljednjeg dana mjeseca veljače. U prvom dijelu, tih prvih petnaestak dana, nije bilo velikih gužvi no već nakon Nove godine znatno se povećao intenzitet, odnosno znatno veći broj osiguranika počeo je uzimati premiju osiguranja. Sami početak je malo lošiji odaziv, no s vremenom raste broj osiguranika.

Ovih dana očekujemo da će odaziv biti pojačan, obzirom da su bile i mirovine, pa su umirovljenici ti koji u ovom razdoblju kupuju premije i ovjeravaju zdravstvene iskaznice. Početak je mjeseca, zaposlenici dobivaju plaće, tako da će intenzitet biti dodatno pojačan.

Bljesak.info: Postoje li oslobođene kategorije među osiguranicima u HNŽ?

BAN: Svim skupinama premije osiguranja jesu jednake i one iznose 20 KM. Ono što mi ne naglašavamo, kako osiguranike ne bi doveli u situaciju da ih dodatno zbunimo, jeste da osiguranici s teškim bolestima ili npr. trudnice, kada dođu, su oslobođeni plaćanja osiguranja za te bolesti. Kada npr. dođe trudnica i treba joj usluga vezana za njezinu trudnoću njoj se participacija ne smije naplatiti, bez obzira ima li premiju osiguranja ili nema.

Međutim, ako ta trudnica slomi nogu i u potrebi je zdravstvenih usluga, tada ona mora plaćati participaciju. Da ne bi doveli ljude u situaciju da ne kupe premiju osiguranja, u konfuziju, premija osiguranja je za sve ista. Razlog zbog kojeg premiju nismo povećavali jeste ekonomska situacija u kojoj se nalazimo.

Bljesak.info: Sarajevska županije nema premiju osiguranja, zašto je mi imamo?

BAN: Mi smo Županijski zavod i mi smo dužni poštovati odluke naše Županije. Naša Skupština je 2006. godine donijela odluku o plaćanju premije osiguranja markice, no njezinu cijenu svake godine određuje Zavod iznova, i svih ovih godina naše Upravno vijeće je ostalo pri tome da to bude iznos od 20 KM.
Bile su inicijative da se te premija ukine, da postoje po osnovnom paketu skupine koje su oslobođene osiguranja, no to je ono čega se mi plašimo, da će na neki način dovesti osiguranike u zabunu. Teoretski sve i da se sada pokrene inicijative, dok je prihvati Vlada i Skupština, zasigurno će proći i nekoliko mjeseci i ona ne može vrijediti retroaktivno.

Čak i ako se nešto promijeni u ovoj godini to zasigurno neće biti slučaj, tako da se osiguranici ne trebaju u ovoj godini pouzdati u to, kako ne bi ostali bez premije osiguranja.Kada bi se ta odluka, koja trenutno vrijedi, promijenila, onda premija osiguranja ne bi bila 20 KM, bila bi veća, odnosno bila bi onako kako to kaže Svjetska zdravstvena organizacija, a to je do deset posto po potrošnji osigurane osobe iz prethodne godine.

Znači u odnosu na ono koliko smo dali zdravstvenim osobama po svakom osiguraniku, to bi za našu Županiju iznosilo oko 52 KM i to je onaj realni izračun.

Bljesak.info: U susjednim županijama darivatelji krvi, nakon desetog puta davanja krvi, nemaju obvezu kupovine zdravstvene premije. Zašto to nije slučaj HNŽ?

BAN: Trenutna odluka je takva. Mi nemam pravo nikoga izuzimati. Ne možemo zakon primjenjivati polovično. Kad je odluka donesena nije postojala nijedna kategorija koja bi bila oslobođenja plaćanja zdravstvenih premija, a mi kao Zavod smo je dužni poštovati.

Ne možemo mi samoinicijativno osloboditi bilo koju kategoriju ljudi, ni dobrovoljne darivatelje, niti obitelji s više od petero djece i slično.

Kada se odluka bude mijenjala, kako god ona bude glasila, mi ćemo je takvu prihvatiti i poštovati jer smo mi to dužni raditi. To je jedini razlog zbog kojeg ne možemo drugačije.

Bljesak.info: Koliko Zavod može utjecati odnosno ‘pogurati’ jednu takvu inicijativu?

BAN: Kad je donesen osnovni paket, Zavod je uputio svoj prijedlog resornom ministarstvu, to je bilo prije par godina, no u međuvremenu se javljaju određene skupine ljudi, određene udruge, koje traže inicijativu za ukidanje participacije, za oslobađanje određenih kategorija i procedura je takva da prvo Vlada HNŽ mora prihvatiti tu inicijativu, odnosno Vlada mora dat prijedlog Skupštini kako bi to u budućnosti trebalo izgledat.

Kad Skupština to razmotri i donese izmjenu, ako donese, vrijedi nova odluka. Što god napravimo za jednu kategoriju moramo razmišljat i o drugima. Primjerice ako umirovljenicima s najnižom mirovinom od 326,00 KM ukinemo obvezu plaćanja, što je s onim umirovljenicima koji imaju mirovinu u iznosu od 328,00 KM.

Bljesak.info: Obzirom da je cijeli zdravstveni sustav HNŽ u lošem stanju postoje li neke izmjene u skorije vrijeme?

BAN: Treba uključiti veći broj stručnih ljudi koji bi uradili analizu u smislu tko najviše koristi usluge, te što bi to značilo za određenu populaciju, odnosno za sve kategorije. Moraju se u obzir uzeti svi. Nije jednostavno reći ovi imaju, ovi nemaju. Mislim da se resorno ministarstvo time i bavi, jer je naše zdravstvo u velikom problemu, te su i u posljednje vrijeme pripremili sveobuhvatnu analizu zdravstvenog sustava u našoj Županiji.

Sredstva koja mi prikupimo od markica se vraćaju zdravstvenim ustanova, ne ostaju u Zavodu. Naše zdravstvene ustanove su i onako u teškom i velikom problemu, ako to bude još veći problem, pitanje je kakvu će uopće uslugu moći pružiti osiguraniku.

(Bljesak.info)

5 komentara

  • Sve vi možete ali se radi o novcu tko će zlatnu koku dat, to je čista bezobraština, plaćamo koji radimo za zdravstveno ne tako mala sredstava, znate vi kolike su stope .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.