Zaustavljeno nekontrolirano širenje požara kod Jablanice

“Helikopter Oružanih snaga BiH djelovao je jutros od ranih jutarnjih sati, a uz helikopter na pravcu prema naseljenom mjestu Donja Jablanica u gašenju požara sudjeluje i 15 vatrogasaca iz Centra Civilne zaštite koji rade na presijecanju požarnih linija prema naselju Donja Jablanica. Stanje je tu trenutno zadovoljavajuće” rekao je jutros Feni Omer Karić, stručni savjetnik za odnose s javnošću u Općini Jablanica i član Centra CZ Jablanica.

Po njegovim riječima, zbog gustog dima ne mogu se precizno utvrditi efekti djelovanja iz zraka na pravcima prema obroncima Plase i prema putnoj komunikaciji na južnom dijelu, ali se može utvrditi da je zaustavljeno dalje nekontrolirano širenje požara.

Karić navodi da temperatura nije ni visoka, malo se i naoblačilo. Dakle i atmosferske prilike pogoduju.

“Uglavnom nema opasnosti ni prema putnoj komunikaciji, ni prema naselju Donja Jablanica. Gust je dim u tom dijelu, u ova dva pravca, ali vidi se da nema nekontroliranog širenja, da je on poprilično zaustavljen, pogotovo na dijelu prema naseljenom mjestu. Ljudi su na terenu. Hoće li nam vremenske prilike pogodovati, a izgleda da hoće, ako ništa temperatura nije visoka kao jučer, prestao je vjetar tako da očekujemo da ipak dođe do smirivanja na požarištu”, rekao je Karić.

Istaknuo je da je potrebno djelovanje helikoptera i u popodnevnim satima i ako može pojačano, „ali sve zavisi od situacije i procjene na terenu“.

Po Karićevim riječima, aktivan je požar na požarištu Draganjska planina.

“Ništa se bitnije nije promijenilo u odnosu na prethodni dan izuzev što je vidljivo da se ne kreće prema dubini, odnosno prema konjičkoj općini”, naveo je.

Karić je podsjetio da je jučer u popodnevnim satima došlo do jakog južnog vjetra i uz visoku temperaturu došlo je do razbuktavanja požara u Donjoj Jablanici.

“Vatra se proširila u tri kraka: jedan je prema Mostar i on je realno mogao ugroziti putnu komunikaciju, jedan je sjeverno prema obroncima Plase i jedan prema naseljenom mjestu Donja Jablanica. Usljed sinoćnjeg djelovanja helikoptera i prestanka južnog vjetra te snižavanja atmosferskog tlaka došlo je do smirivanja na požarištu”, rekao je Karić. (Fena)

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.