Zatražena veća kazna zatvora za zločin u “Dretelju”

Tužiteljstvo BiH je od Apelacijskog vijeća zatražilo veću kaznu zatvora za Ivana Medića, koji je prvostupanjskom presudom osuđen na 14 godina za ratni zločin počinjen u logoru ”Dretelj” kod Čapljine, kao i da se oslobađajuća presuda Tonći Rajiču preinači u osuđujuću ili da se obnovi postupak.

Sud BiH je u studenom 2017. nepravomoćno osudio Medića na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju 14 godina, dok je Rajič oslobođen krivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u ”Dretelju”.

Medić je proglašen krivim za sudjelovanje u nečovječnom postupanju i prisiljavanju na seksualni odnos civila srpske nacionalnosti i osuđen je na sedam i po godina zatvora.

Zbog osude na sedmogodišnju kaznu za ratni zločin i u drugom predmetu, Mediću je izrečena jedinstvena kazna.

Prema prvostupanjskoj presudi, Medić je osuđen i da je u lipnju 1992. godine u logoru ”Dretelj”, zajedno s R.M., zlostavljao svjedokinju ”B”.

Tužiteljstvo je izjavilo žalbu zbog povreda odredaba kaznenog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i izrečene sankcije.

U odnosu na Medića, Tužiteljstvo nije zadovoljno visinom izrečene sankcije, rekao je tužitelj Vladimir Simović, dodavši da u presudi ranija osuđivanost nije cijenjena kao otežavajuća okolnost, a da je olakšavajućim okolnostima dat prevelik značaj.

Govoreći o oslobađajućoj presudi Rajiču, Simović je kazao da Prvostupanjsko vijeće nije pravilno utvrdilo činjenično stanje, kao ni svjedočenje oštećene ”A”.

Žalbu na prvostupanjsku presudu izjavila je i punomoćnica svjedoka “A” i “B” Zinaida Ibrahimović iz Udruženja “Vaša prava BiH”, koja je istakla kako je u interesu pravde da se o imovinskopravnom zahtjevu odluči tijekom postupka, piše Detektor.ba.

Zatraženo je da se preinači presuda u odnosu na odluku o ovom zahtjevu i da se on u cijelosti usvoji.

Ibrahimović je naglasila da bi svjedokinje u parničnom postupku morale skinuti mjere zaštite koje su dobile, te da bi došlo do njihove retraumatizacije.

Obrana Medića je izjavila žalbu iz svih zakonskih razloga i predložila da se prvostupanjska preinači u oslobađajuću, ili da se pak ukine i održi novi pretres. Naglašeno je, između ostalog, i da nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za čitanje zapisnika svjedoka ”C”.

Molim Sud da mi dozvoli da nadopunim svoju prvu izjavu koju sam dao i da riješim misteriju Dretelja, rekao je optuženi Medić, dodavši da nije kriv.

Rajičev odvjetnik Jasmir Muratović je zatražio da se žalba Tužiteljstva odbije, smatrajući da je prvostupanjska presuda pravilna. Odluku o žalbama Apelacijsko vijeće će donijeti naknadno.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.