Zatražena ostavka Fahrudina Solaka

SDP BiH traži ”hitnu istragu u vezi sumnjive nabavke kineskih respiratora preko tvrtke koja se bavi preradom voća”.

Nedopustivo je da odmah po objavi ove nabavke javnost dobije informacije da Krizni stožer nije ni upoznat sa procedurom nabavke, priopćeno je iz SDP-a danas.

Tražimo odgovor tko je donio odluku o nabavci respiratora i izboru nabavljača, je li to Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Bakir Izetbegović iz sjene i je li ovom prilikom konzultirana medicinska struka o vrsti respiratora?

Također, javnost mora saznati jesu li navedeni respiratori atestirani i da postoji li serviser opreme u tvrtki koja je nabavila uređaje koji će obavljati obavezni godišnji pregled? Također, vlada premijera Novalića bi morala dati odgovor u kojim referentnim bolnicama se koriste nabavljeni respiratori ili je SDA odlučila da će građani BiH biti pokusni kunići?

Još u tijeku kreiranja Korona zakona, kao i svim razgovorima o upravljanju raspodjelom sredstava, a poučeni dugogodišnjom SDA praksom od ratnih donacija do danas, tražili smo potpunu transparentnost u dodjeli svih sredstava, ali i jednako tako smo uvijek tražili transparentnost pri javnim nabavkama, priopćeno je iz SDP-a.

Iako nas ne čudi što je narodni novac u enormnim iznosima trošen na neviđene respiratore nepoznatog modela preko tvrtke koja se bavi poslovima prerade voća, očekujemo da čak i ovako bezobrazna i bezobzirna vlast ima granicu gdje će stati, naveli su iz ove stranke.

Tu trebaju nastaviti tužiteljstvo i ostali organi, koji bi trebali otkriti kako su kupljeni respiratori bez znanja većine Kriznog stožera i preko tvrtki bliskih SDA. Navedene tvrtke se ne bave nabavkom medicinske opreme i nisu na službenoj listi Agencije za lijekove.

Nema drugog zaključka nego da je trenutna vlast jedva dočekala pandemiju kako bi preko Kriznog stožera narodne novce smjestila u džepove sebi podobnih “poslodavaca”. Želimo jasno i glasno reći da trenutni potezi se ne razlikuju od magičnih nestanaka milijuna maraka donacija koje su u Bosni i Hercegovinu stizale iz svih dijelova svijeta. Danas se ponovo u BiH kriza i ljudska patnja, zaokupljenost ljudi vlastitim zdravljem, koristi da bi se u kutijama malina “švercali” respiratori.

Pored odgovora na postavljena pitanja Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži trenutačnu i neopozivu ostavku Fahrudina Solaka sa pozicije direktora Kriznog stožera i potpuno povlačenje iz Civilne zaštite, te punu odgovornost komandnog lanca u Novalićevoj vladi, koja o svemu znakovito šuti.

Očito je da su ljudski životi sporedna stvar trenutnoj vlasti i to dokazuju svakim potezom. Bilo da se radi o algoritmima koji do smrti vode u krug, nabavci nepouzdanih testova sa velikim zakašnjenjem, pokušaju raspodjele sredstava općinama pod kontrolom HDZ-a i SDA ili nabavci sumnjivih respiratora preko tvrtke za namještaj. Jedino interes i talovi ostaju glavni prioritet SDA i njenih inžinjera propasti zdravstvenog sustava, priopćeno je.

U slučaj nabavke respiratora uključila se i SIPA

(www.jabuka.tv)


12 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.