‘Zatipak’ je najbolja nova hrvatska riječ

Riječ ‘zatipak’ (tipfeler) pobijedila je na ovogodišnjem natjecanju za najbolju novu hrvatsku riječ koji provodi časopis Jezik, javlja Tportal.hr.

Autor pobjedničke riječi Šandor Dembitz dobio je nagradu ‘Dr. Ivan Šreter’ i 5.000 kuna.

Drugu nagradu i 3.000 kuna osvojio je Eduard Beg za riječ ‘nekapnica’ (napravica koja se utakne u grlić vinske boce radi sprečavanja kapanja vina pri nalijevanju), a Martina Kobaš za riječ ‘dodirnik’ (touch screen) dobio je treću nagradu i 1.500 kuna.

Natječaj za najbolju hrvatsku riječ u organizaciji časopisa Jezik prvi put je raspisan 1993., a njegov idejni začetnik je akademik Stjepan Babić.

Godine 2006., pokrovitelj natjecanja postaje Zaklada ‘Dr. Ivan Šreter’, a nazvana je po hrvatskom liječniku poznatom po tome što je u Jugoslaviji 80-ih progonjen zbog upotrebe hrvatskog jezika.

U dosadašnjih pet natjecanja nagrađene su riječi suosnik (koaksijalni kabel), uspornik (ležeći policajac), smećnjak (kontejner za smeće), raskružje (kružni tok prometa), naplatnica (naplatna kućica), opuštaonica (wellness), borkinja (žena borac), proširnica ili žilni potporanj (stent), daljinac (daljinski upravljač), pretjecajnik (pretjecajni trak na cesti), ispraznica (floskula), osjećajnik (emotikon), parkomat (aparat za naplatu parkinga), piše Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.