Zašto Ured za reviziju institucija FBiH radi s manje od polovine zaposlenih nego što je potrebno?

Najnovija analiza Centara civilnih inicijativa, o reviziji u Federaciji BiH, ukazuje na činjenicu da Ured za reviziju institucija u FBiH godišnje revidira manje od 5% od 2.006 institucija za koje je nadležan. I daje odgovor na pitanje: Zašto je to tako?

Podaci objavljeni u ovoj analizi, naime, pokazuju da je broj zaposlenih u Uredu ispod 50% od broja predviđenog sistematizacijom radnih mjesta u ovoj instituciji.

Točnije, u posljednje tri godine, kako je broj zaposlenih po sistematizaciji 144, popunjenost se kreće od 41 do 44%. Odnosno, umjesto sa 144 zaposlena, Ured radi s 59 (u 2016.) do 64 (u 2018.).

Ured za reviziju, već duže vrijeme, obavještava Parlamentarno povjerenstvo odgovorno za reviziju o problemu nedostatka ljudskih kapaciteta za izvršavanje redovnih obaveza i za neophodno povećanje broja revidiranih institucija.

No, s jedne strane, zahtjevi Ureda nisu dovoljno ambiciozni, a s druge i takvi ne nailaze na podršku Parlamentarnog povjerenstva za reviziju. Pa je samo u 2018. godini odobreno da Ured ima onoliko zaposlenih koliko je i tražio. Dok je u 2017. godini odobreni broj zaposlenih bio za 21% manji od traženog.

Kuriozitet je da u jedinoj godini u kojoj je Povjerenstvo Uredu odobrilo onoliko zaposlenih koliko je i tražio, Ured nije zaposlio toliko ljudi – umjesto 68, broj zaposlenih u toj godini je bio 64. Zahtjevi za povećanjem broja zaposlenih u Uredu za reviziju institucije u FBiH, bili su ugrađeni u zahtjeve Ureda za odgovarajućim proračunskim sredstvima.

I dok su ti zahtjevi, Parlamentarnom povjerenstvu za reviziju, u razdoblju od 2015. do 2017. ozbiljno rasli (s 3,8 na 5,3 milijuna KM), odobreni proračuni gotovo da se nisu mijenjali. Tek je u 2018. godini došlo do značajnijeg rasta odobrenog proračuna, kada je Ured, po prvi put dobio točno onoliko sredstava koliko je i tražio.

No, kao i kod zapošljavanja, dana prilika nije i iskorištena. Iako im je odobreno značajno povećanje proračuna, Ured je, u 2018. godini, iskoristio tek manji dio tog povećanja. Ostvarivši najniži postotak izvršenja proračuna u četiri promatrane godine, od svega 81%.

Nepopunjeni kapaciteti, odnosno nedovoljan broj zaposlenih, ostaje jedan od najozbiljnijih problema u funkcioniranju Ureda za reviziju, imajući u vidu veliki broj institucija koje su u njegovoj nadležnosti i projektirane ciljeve Ureda, odnosno njegovu društvenu ulogu, priopćeno je iz Centara civilnih inicijativa.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.