Zašto su plaće dužnosnika stroga tajna?

Sada se plaće zaposlenih u institucijama vlasti i javnim poduzećima i uopće sistem zapošljavanja kvalificiraju kao stroga tajna i sve se krije od građana koji sve to financiraju. Oznaku tajnosti na podatke uglavnom „lijepi“ Ministarstvo financija Federacije. Ista je situacija i u Republici Srpskoj, a u oba entiteta nadležni se pokrivaju državnim Zakonom o zaštiti osobnih podataka.
Za desetak dana Parlament Federacije dobit će prijedlog novoga zakona i izjašnjavanjem će parlamentarci pokazati svoje pravo lice! O čemu se radi?

Obavezno objavljivanje

Tri oporbene stranke – SDP, DF i Naša stranka – uputit će u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o obaveznom informiranju javnosti o sistematizaciji radnih mjesta, statusu zaposlenika, visini plaća i pristupu radnim mjestima u svim federalnim institucijama i javnim poduzećima.

Prema objašnjenju izaslanika u Domu naroda Parlamenta Federacije Edina Forte, radi se o potpuno novim propisima kojima će sve institucije i javna poduzeća biti zakonskim obavezana da građane redovno informiraju o svakom zaposleniku, osnovi za zapošljavanje, plaćama i stručnoj spremi zaposlenika, piše Dnevni list.

– Sada imamo praksu da se rukovodioci službi, direktori i uopće dužnosnici kriju iza Zakona o zaštiti osobnih podataka. Kada do javnosti nekim čudom dođu podaci o plaćama direktora i dužnosnika, građani se šokiraju i sve to traje dva dana.

Pojave se podaci o sinovima i kćerkama političara na pozicija na koje su došli bez konkursa i priča o tome traje dva dana. Vrijeme je da sve institucije iziđu u javnost s podacima i da transparentnost više ne bude stvar incidenta. Moramo znati tko i kako radi za građane i prima plaću od novca građana, obrazlaže Forto.

Sada se plaće zaposlenih u institucijama vlasti i javnim poduzećima i uopće sistem zapošljavanja kvalificiraju kao stroga tajna i sve se krije od građana koji sve to financiraju. Oznaku tajnosti na podatke uglavnom „lijepi“ Ministarstvo financija Federacije. Ista je situacija i u Republici Srpskoj, a u oba entiteta nadležni se pokrivaju državnim Zakonom o zaštiti osobnih podataka.

Međutim, odredbama tog zakona ne zabranjuje se javno objavljivanje, primjerice visine plaća zaposlenih u svim institucijama vlasti i javnim poduzećima, osim podataka o adresi stanovanja ili kreditnim zaduženjima.

Sami sebi daju

Pomalo je apsurdna situacija da parlamentarci sami kako hoće određuju visinu svojih primanja iz proračuna koja su bar pet, šest puta veća od prosječne plaće u Federaciji, a deset i više puta veća od prosječne mirovine.

Prema statistici prosječna plaća iznosi 835 maraka. Kako se radi, pokazuje i to što su nedavno izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH sebi povećali mjesečne naknade za odvojeni život i smještaj na 800 maraka. Radi se o žestokom udaru na federalnu kasu u kojoj je odavno propuh bar kad su u pitanju razvojni gospodarski projekti.

Do točnih podataka u institucijama vlasti o visini plaća nemoguće je doći „redovnim putem“. Prema nekim grubim računicama, osnovna mjesečna plaća zastupnika i izaslanika Parlamenta Federacije kreće se između 2.400 i 3.200 maraka, zavisno od minulog staža.

Uz osnovnu plaću, svaki parlamentarac iz proračuna svakog mjeseca obavezno dobije i paušal u iznosu od oko 620 maraka, dobiju i naknadu na ime toplog obroka i prijevoza, a oni koji nisu iz Sarajeva naplate i po 800 maraka za odvojeni život i smještaj. Otprilike toliko iznose i primanja zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Naravno, ne izjednačavajući bh. entitete s državama, a ipak usporedbe radi, primanja zastupnika u Saboru Hrvatske iznose oko 1.900 eura, a u poslanika u Skupštini Srbije 770 eura.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

 • čuj SDP-će predložiti. Pa ima li veći kriminalaca,lopova od Lagumđžije,Damira Hađžića,Nikšića,Heleza, Nikšića,Komšića jednog i drugog,Reufa,Suljagića. Sve je to škola Lagumđžina i onaj novinar urednik 60-minuta,neovisni Damir Hađžiomerović koji se kandidova za člana presjeništva ispred SDP-je. Mali Titini pioniri i djeca komunjara.

 • Nije zaštita osobnih podataka plaća u javnim službama i trebaju biti javne i dostupne svakome i da se zna ako je najmanja plaća 830 KM onda treba je radnicima i u društvenom i privatnom sektoru i dati i i odrediti koliko PUTA može biti veća plaća najvišem dužnosniku pa
  naniže.

  Isto tako i mirovinu treba odredoti tako da najniža ne može biti samo 326 KM zastupniku 5000 KM i plus putarina odvojeni život i sve ostake pogodnosti.
  Ako umirovljenik živi od jadnih 326 KM onda najveća plaća ne bi trebala biti nego pet mirovina odnosno treba podići najnižu plaću a najnižu mirovinu barem dignuti na 600 KM.Da ima reda bile bi mirovine srazmjrne sa plaćom najvišeg dužnosnika.

 • A šta tebe tako pogodi ti sigurno ne sadiš cmilje i duhan a guba nije ko radi a umrijet će svi pa i ti da se ne izrazim kao ti, koji ne voliš da se ne smije reći da ljudi radili 40 godina i imaju 326 KM mirovinu . Uživaj

 • Oni ne mogu živjet od ccc10000,ookm..a većina puka od 600,00km može..jad i bjeda od političara korunpiranih na svim razinama…tu Boga nema mogu oni lizat oltare i šurovat sa pastirima isto im je dva metra ispod zemlje i mantru ostaviše svojoj djeci.

 • Imate ih na vlasti zato što ste ih sebi probralii koji se nismo s tim složili smo morali otić u inozemstvo i odlazimo a vi trpite i dalje jer ste ih sebi izabrali

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.