Zašto su automobilske gume (gotovo) uvijek crne boje?

Automobilske gume gotovo su uvijek crne boje, i za to postoji par razloga, no ima primjera gdje i nije sve baš tako crno…

Tehnologija je nemjerljivo napredovala otkako je izumljen automobil i u proizvodnju su uvedene mnoge promjene. Ali jedna stvar ostala je ista – automobilske gume i dalje su crne. Automobilske gume crne su boje jer je čađa važan i neizostavan dio njihove proizvodnje.

Glavni sastojak u gumama je, naravno, guma (kaučuk), koja je na početku proizvodnje meka i ljepljiva. Tijekom vulkanizacije u gumu se dodaje čađa, koja je pretvara čvrstu masu i daje joj čvrstoću. Taj je proces osmislio Charles Goodyear 1839. i do danas je osnovna metoda proizvodnja automobilskih guma, piše Automobili.hr.

Iako je moguće vidjeti “oldtimere” s gumama bijelih rubova, malo je vjerojatno da će se na tržište uskoro probiti gume svjetlijih boja. Jedan od razloga je svakako i taj što bi zbog prašine i prljavštine s prometnica vrlo brzo postale neugledne.

Proizvodnja guma različitih boja u današnje je vrijeme svakako tehnički moguća, ali za takvu ideju nema široke potpore.

Čast iznimkama i ovakvim pokušajima…

A ne zaboravimo tu je i tvrtka Marangoni koja proizvodi model “M-Power EvoRed”, crvene gume koje ste do sada mogli vidjeti npr. na Range Rover Evoque HFI-R ili model “M-Power iGreen” viđen na Alfi Giulietta.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.