Zašto snahama smetaju svekrve, a što svekrve stvarno misle o njima?

Odnos svekrva i snaha često je veliki izvor bračnih i obiteljskih svađa. No, iako se nekima čini nemoguće, svekrve i snahe u mnogim se slučajevima znaju i odlično slagati. Mlade žene svekrvama najčešće zamjeraju što se moraju u sve miješati, pogotovo kada je u pitanju odgoj djece pa se mnoge majke danas već groze izjava poput onih “mlijeko ti je slabo”, “udari ga po stražnjci pa će naučiti”, “daj mu da jede hrenovke i salamu, a ne tu hranu za ptice” i sl, piše Večernji list.

Svekrvama opet smetaju takozvane moderne mame koje ne puštaju male bebe da plaču dok se same uspavaju i ne daju djeci do šest mjeseci starosti piti vodu ako su isključivo dojena.

No, kako bi saznali što to ove dvije skupine žena uistinu mrze, odnosno vole jedne kod drugih, proveli smo malo istraživanje o tome što svekrve misle o suprugama svojih sinova, ali i što one misle o majkama svojih supruga. Kako ne bi uzrokovali svađe, u članku nećemo navoditi imena naših sugovornica.

Ružno je za reći, ali ne podnosim svoju svekrvu. Otkad smo se vjenčali u baš sve se miješa, želi odlučivati o svemu iako je suprug i ja ne pitamo čak niti za mišljenje, dolazi kod nas u stan bez najave, kada ona to želi, a ne kada nama odgovara. Ujutro čim se probudim ona mi je na vratima, ponekad ne stignem niti oprati zube, ona mi već sjedi u dnevnoj sobi i pije kavu. Zbog toga se često i posvađam sa suprugom, ali i njemu sve više ide na živce to što nas njegova majka ne pušta na miru, ispričala nam je 30-godišnjakinja koja je dvije godine u braku.

Nikada joj nisam ništa rekla i zapravo se dobro slažemo, ali bojim se da ću uskoro ‘puknuti’ i reći joj što stvarno mislim o njoj , dodaje ona.

Četrdesetogodišnjoj majci dvoje djece smeta pak što joj svekrva nikada nije ponudila pomoć.

Uvijek priča samo o sebi, kako je njoj teško, a nikada nije pitala kako je meni s malom djecom. Da ne pričam o tome da se nikada nije ponudila da mi pričuva djecu ili pitala treba li im što iako ima mogućnosti kupiti nešto svojim unucima. Zbog toga niti ne volim ići kod nje, a ni da mi dolazi jer je uvijek važna samo ona – kaže nam ova snaha. Problem je još veći, priča nam jedna 32-godišnjakinja, kada stanujete zajedno.

 Svekrva živi u prizemlju kuće, a mi na katu. Imamo posebna dva stana, ali ona čim čuje da se nešto kod nas događa, primjerice, dijete bude malo glasnije, odmah trči gore kod nas provjeriti je li sve u redu. To me strašno živcira, kaže ona.

No, postoje i žene koje se dobro slažu sa svojim svekrvama.

Iako mi zna puno puta dati neki savjet koji ja ne smatram baš najboljim, prešutim to jer znam da nije mislila ništa zlonamjerno. Pogotovo kada su u pitanju djeca jer su se djeca prije drugačije odgajala, no ona to ne shvaća pa niti ne želim ulaziti u polemike. Znam da svoju unučad voli najviše na svijetu i da im želi samo najbolje pa se ne ljutim ako mi kaže da bi trebali biti deblje odjeveni ili jesti hrenovke iako ja mislim da to ne bi trebali. Poštujem je jer je majka moga muža, prošla je više od mene u životu, pomaže nam kad god trebamo, od čuvanja djece, spremanja, kuhanja i mislim da bi ju svojim ‘prigovaranjem’ samo povrijedila, ispričala nam je jedna 30-godišnja majka dvoje djece.

Njezina svekrva također ima samo riječi hvale za svoju snahu.

Mladi trebaju živjeti sami i imati svoj mir, a ja sam tu da im pomognem kad god oni to žele i trebaju, ali se neću sama nametati. I sama sam živjela sa svekrvom i znam kako je to kada ti netko smeta. Ja ne želim biti takva, kaže nam 63-godišnjakinja.

No, jedna 60-godišnja svekrva iskreno nam je rekla što joj smeta kod njezine snahe.

Rijetko kuha pa dijete jede samo kupovnu gotovu hranu. I onda mi još kaže da mrzi povrće i da ona povrće neće kuhati. To nisam mogla vjerovati, pa kako joj ne bi prigovorila onda kada dijete kad je s njom jede samo suhu hranu i slatkiše. Njoj je bitno samo da se našminka i uredi i da hodaju po kavama, a to što joj je stan kao da je pala bomba, to je manje bitno, ljutita je ova svekrva koja, priznaje, često prigovori svojoj snahi.

Pedesetogodišnja žena koja je nedavno dobila svoje prvo unuče priznaje kako joj je ponekad teško što je mladi više ne trebaju.

Snaha je na porodiljnom, sredili su si život i često se osjećam bespotrebno. To mi bude krivo pa im možda nekad i dosađujem, ali ništa loše ja ne mislim kad im dam neki savjet. Na njima je da ga prihvate ili ne, kaže nam ova 50-godišnjakinja i zaključuje:  Kada se mladi vjenčaju, oni postaju nova obitelj i svi mi to trebamo prihvatiti koliko god nam nekada teško bilo. S vremenom se trebamo prilagoditi i svi živjeti svoje živote, a ne miješati se u tuđe. Tada će biti manje svađa, a svekrve i snahe će se više voljeti.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

 • Za ” anonimno” : stacu ja reci: ja moju vidim par puta u godini! Ako oce nek dojde , ako nece ne mora! Za vrime ferija se cujemo svako jutro! Ona pita kako je, a ja nju triba li ti kruva kupit itd! Ona ne vozi auto, pa ako triba sta dotrat to ja radim! Nedam se misat, ako je sta pametno rekla poslusam ako nije isto joj kazem! Ja ne tepam! I to je dobro! Reci kad more doc na kavu, kad ne! Ja sam to odma rekla!

 • Svima zelim Novu Godinu punu Zdravlja, Blagoslova, Rada, Radosti, Veselja, Blagostanja! Puno tema , puno komentara!

 • Jos za” anonimno” : ja ne zivim sa svekrvom, nismo daleko , dva kilometra, tako da ja neznam sta to znaci da ona upada u kucu kad oce, ili dok ja spavam! Sve se na vrime upozori!

 • A ti si žešća Vegeta od svekrve.
  Ostavi fezbučenje i prihvati se kuhinje i posla za obitelj i samu sebe pa nećeš imati kad ogovarati svekrvu koja je svoj život i život svoje djece s mukom odradila.

 • Što se vi za stare sa svekrvama!?
  Imate svoju kuću i obitelj i izvolite raditi,sebi i obitelji.
  Ali ne bi bi hodale,fejzbučile,spavale do deset sati i da vam svekrve skuvaju i čuvaju djecu i da ih uz to što manje vidite i poštujete.Nema više takvih.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.