Zašto radnici Applea nikada nisu htjeli ručati sa Steve Jobsom?

Suosnivač Applea, Steve Jobs je bio poznat po tome što je insistirao na vrlo visokim standardima kada su u pitanju produkt dizajn i razvoj. Vrlo važan dio svega toga je bilo i motiviranje radnika da rade bolje i uvijek budu motivirani.

David Black je radio za Apple skoro 12 godine početkom 2000. prije nego je otišao i pokrenuo vlastitu kompaniju. Tokom svog boravka u kompaniji iz Cupertina, Black je radio na nekoliko projekata. Kaže kako nije puno komunicirao sa Jobsom ali je uvijek bio blizu i gledao šta se dešava, te kako njegovo prisustvo utječe na zaposlenike.

Primjerice, radnici su znali tačno vrijeme kada Jobs izlazi na terasu da ruča pa bi oni svoj ručak završavali 15-20 minuta prije njegovog dolaska. Black za Business Insider kaže kako je jedna od prvih stvari koje vas nauče u Appleu da uvijek budete spremni da odgovarate na pitanja kao što su: ‘Na čemu trenutno radite?‘

Radnik odjela prodaje u Appleu je jednom prilikom ušao u lift sa Jobsom, a ovaj ga je pitao ne čemu trenutno radi. Odgovor je bio kako cijeli dan ‘prodaje software’. Drugom prilikom je Jobs jednog stažistu pitao na čemu radi, a ovaj mu je odgovorio kako cijeli dan radi na QA (quality assurance) za jedan proizvod. Zatim ga je Jobs pitao zašto lifom ide dolje, kada bi se trebao vratiti ‘gore’ i nastaviti raditi svoj posao.

Black kaže: ‘Klinac je na to problijedio i izgubio se. Steve mu je na to samo odgovorio kako se šali.’

‘Mislim da takvo njegovo ponašanje ima veze s tim što je uvijek želio demonstrirati kakvu moć ima’, kaže Black. Tako je Jobs jednom prilikom u liftu od svog radnika tražio da na licu mjesta pogleda projekat. ‘Zbog takvih stvari nikada ne želite biti u Jobsovom blizini. Može od vas zatražiti nemoguće stvari na licu mjesta’, dodaje ovaj bivši Appleov radnik.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: