Zašto nam krulji u želucu kada smo gladni?

Neugodni zvukovi koji dolaze iz želuca mogu se dogoditi u nezgodnom trenutku, ali morate znati kao je riječ o normalnoj pojavi koju ne možemo kontrolirati, ali je možemo ublažiti. Ako ste pomislili kako želudac krulji kada je prazan odnosno kada ste gladni, u krivu ste.

Nije riječ o želucu već o crijevima odnosno procesu probave koja radi svoj posao potiskujući hranu sve dublje pa samim time i proizvodi neugodne zvukove poput kruljenja.

Višak zraka sakupljenog u crijevima najčešće izbacujemo podrigivanjem ili plinovima koji također u datoj situaciji mogu biti neugodni kako za vas, tako i za sve one koji se nalaze u vašoj blizini.

Čovjek prilikom gutanja, osim hrane i pića proguta i određenu količinu zraka. Žvakanjem žvakaće gume, pušenjem cigareta, cuclanjem bombona ili lizaljke te ispijanjem soka kroz slamku u želudac unosite dodatnu količinu zraka koja završi u našoj probavi.

Isto vrijedi i za hranu bogatu vlaknima poput integralnog kruha, povrća kao što su grah, karfiol i brokula te gaziranog pića kao i pića zaslađenog umjetnim zaslađivačima.

Takva hrana se brzo razgrađuje u našim crijevima što pritom oslobađa određenu količinu plinova zbog kojih se osjećamo naduto i ispuštamo čudne zvukove.

Zato sljedeći put kada se vaš želudac oglasi ne morate odmah krenuti prema frižideru, već pričekajte da prođe, a kada doista ogladnite tek onda uživajte u konkretnom obroku. (Zadovoljna.hr)

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.