Zašto je važno redovito piti vodu na poslu?

Zauzeti rasporedi, međutim, nam to otežavaju. Ne samo da pravilna hidratacija može poboljšati našu produktivnost na poslu, pijenje vode također može pomoći u sprječavanju nekih sigurnosnih rizika.

Na primjer, dehidracija može dovesti do smanjene koncentracije, a ovo predstavlja rizik za ljude koji upravljaju mašinama ili vozilom, prenosi Body.ba.

Kako određeni faktori na poslu utječu na hidratacijske potrebe?

Određena radna okruženja i uvjeti na poslu mogu utjecati na hidracijske potrebe. Na primjer, ako sjedite u prostoriji s upaljenim klima uređajem, ovo može ubrzati isparavanje vlage iz naše kože i pluća. Naposljetku, ovo rezultira povećanim gubicima vode. Također, toplo okruženje na poslu može povećati znojenje, što također povećava potrebe za vodom.

Hidratacija i radne performanse

Naš mozak se sastoji od oko 70% vode, stoga nije ni čudo da naš unos vode toliko utječe na naše performanse. Zapravo, prema nekim istraživanjima, čak i 2% hidratacije može utjecati na naše raspoloženje, te dovodi do umora i znatno smanjuje budnosti i energiju.

Niz studija pokazuje da nepravilna hidratacija znatno utječe na naše kognitivne funkcije. Dehidracija također može dovesti do kratkotrajnog pamćenja i nemogućnosti pravilne obrade vizuelnih informacija.

Nedostatak vode može utjecati i na raspoloženje. Jedno istraživanje na 25 žena pokazalo je da je dehidracija dovela do lošeg raspoloženja, smanjene koncentracije i povećane učestalosti glavobolje.

Šta možete učiniti za poboljšanje hidratacije?

Zbog zauzetog rasporeda teško je zapamtiti naše hidratacijske potrebe, a neke profesije mogu otežati redovan pristup vodi ili držanje flaše vode u blizini. Ovi savjeti vam mogu biti korisni:

Započnite dan čašom vode

Bez obzira na sve, pobrinite se da ujutro popijete čašu vode kada se tek probudite.

Ponesite bocu vode sa sobom

Uvijek sa sobom ponesite bočicu vode prije nego što izađete iz kuće. Ako niste stigli ponijeti vodu, onda odaberite prirodnu izvorsku. Ovako ćete uvijek pri ruci imati tekućinu koja ne sadrži kalorije, te ima stalan i nepromijenjen omjer minerala.

Slušajte svoje tijelo

Najbolji pokazatelj razine hidratacije je upravo vaš urin, stoga dobro pripazite na boju urina dok koristite toalet. Vaš urin bi trebao biti svijetlo žute boje, a ne previše taman ili skoro proziran.

Skinite korisne aplikacije

Svi smo ionako već navikli na svakodnevno korištenje telefona. Stoga ga iskoristite na najbolji način i na mobitel skinite aplikacije koje će vas podsjetiti da se hidratizirate. Neke od najpopularnijih su: Water reminder, Plant Nanny, Drink Water App i tako dalje.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.