Zašto je u Neumu bilo 25 posto nevažećih glasačkih listića?

HDZ BiH općine Neum, neposredno pred izbore proslavio je 22 obljetnicu od svog osnivanja i djelovanja na području ove općine! Od samog početka HDZ BiH je bio i ostao jedina stožerna Hrvatska narodna stranka koja je svoj interes usmjeravala prije svega ljudima, radila na dobrobiti kako svojih glasača, tako i onih drugih. U svoje dvadeset i dvije godine djelovanja na području ove općine nailazila je na razne probleme i poteškoće, ali uz svoje birače, uvijek ih je znala otkriti, te radila na žurnom rješavanju istih. Kroz sve ove godine, nije bilo upitno tko je stranka kojoj na izborima treba dati svoj glas.

Pitati se za razlog? Vjerojatno i nije potrebno, jer većina koja od izbora do izbora daje svoj glas „jedinoj i pravoj opciji“ a to je HDZ BiH, krije se u tome što je to stranka koja je većini ulila povjerenje, svojim dosadašnjim radom.

Pitati se kako je to moguće? Ni to nije potrebno! Ljudi koji rade svoj posao savjesno i svjesno, a k tomu još i stoje na usluzi svojim građanima, te ih legalnim i legitimnim putem predstavljaju i rade za njihovu dobrobit! Bez malverzacija i podmetanja drugim.

U zadnje vrijeme svjedoci smo raznih malverzacija (bar kad su izbori u pitanju) posebno pred ove lokalne izbore. Predizborna kampanja iz dana u dan je bila sve oštrija, retorika obećavajuća, izborni inženjering ponovno je radio „čuda“ kod pojedinih stranaka!  Čuvena „kupovina glasova“  i sad je bila glavna tema, ali pored toga radilo se još mnogo toga, a to je potvrdio i SIP (Središnje izborno povjerenstvo).

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Bosne i Hercegovine Branko Petrić kazao je kako je tijekom lokalnih izbora na razini BiH registriran veliki broj nevažećih glasačkih listića, bilo da su prazni ili na drugi način nevažeći te da nivou BiH takvih listića ima oko 5,5 posto. Općina s najvećim brojem nevažećih listića je Neum i ima čak 25 posto nevažećih listića.

Prema riječima predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva: “SIP će ovim činjenicama pokloniti dužnu pozornost te ispitati razloge ovakve pojave”.

Kako se to dogodilo, jesu li za to odgovorni pojedinci, stranke, ili pak netko drugi? Što se zapravo dogodilo s tih 25 posto nevažećih glasačkih listića u Neumu? Hoće li to u budućnosti biti veći problem od već odavno poznate kupovine glasova? Kada će doći vrijeme da se pozovu nadležna državna  tijela, da intenziviraju svoje aktivnosti oko ovih učestalih izbornih prijevara i kaznenih dijela vezanih uz iste?

Jedan od razloga ovakvih rezultata i broja nevažećih listića koji je Neum postavila na vrh liste općina s brojem nevažećih glasačkih listića stoji u slijedećoj činjenici, obvezno pogledati prilog.

(U prilogu pogledati kako je jedna stranka dala naputak za svoje glasače! Gdje je vidljivo što se dogodilo s tih 25 posto nevažećih glasačkih listića u Neumu), stoji u priopćenju predsjednika OO HDZ BiH Neum dr. Živka Matuška

PRILOG: U prilogu stoji priopćenje OO HDZ 1990 NEUM, a radi se o naputku za glasovanje, za glasače HDZ-a 1990:
„Za sve glasače HDZ1990, za način glasovanja, dajemo slijedeće naputke: Poštovani glasači, na ovim Lokalnim izborima, imat ćete 2 liste i to kako slijedi:

1.Lista za Općinsko vijeće Možete glasovati na tri načina:
1.    Možete glasovati samo za listu hdz 1990 (stavlja se „X” u kvadratić ispred imena stranke).
2.    Možete glasovati i za listu hdz 1990 i za jednog ili više kandidata a najviše 17 koliko članova broji općinsko vijeće Neum (stavlja se „x” u kvadratić ispred imena stranke i u kvadratić ispred imena kandidata).
3.    Možete glasovati samo za kandidate iz stranke hdzl990(stavlja se ,,x” u kvadratić ispred imena kandidata, s tim da možete glasovati za jednog ili više kandidata a najviše 17. koliko broji općinsko vijeće Neum.

U sva tri slučaja glasovat ćete ispravno!

2.Lista za načelnika- za ovu listu nije potrebito glasovati.

S poštovanjem, HDZ1990 Neum“, stoji u prilogu priopćenja predsjednika OO HDZ BiH Neum dr. Živka Matuška.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.