Zašto imate lomljive i krhke nokte?

Lijepe i njegovane ruke te uredni nokti zasigurno su prioritet svake žene koja imalo drži do sebe. Nažalost, često im se ne pridaje dovoljno pažnje, a upravo se na rukama mogu vidjeti prvi znakovi starenja ako se o njima ne vodi dovoljna briga. Tu su i neki od razloga koji mogu uzrokovati krhke i lomljive nokte…

Nedostatak željeza

Slabi nokti koji se listaju i lome te sporo rastu mogu biti uzrokovani nedostatkom željeza ili anemijom. Naime, željezo pomaže u formiranju hemoglobina koji je bitan za prijenos kisika u nokat, otkrivaju dermatolozi, ako nedostaje željeza, javljaju se problemi s noktima. Imate li problema s noktima, svakako provjerite svoju krvnu sliku i razinu željeza. Namirnice koje obiluju željezom su špinat, kamenice, crna čokolada, itd.

Previše tipkanja po mobitelu

Dermatolozi tvrde da i prečesto korištenje pametnih telefona i tipkovnica na računalu također može dovesti do oštećenja noktiju, osobito po rubovima. Kako biste to spriječili, odrežite nokte i tipkajte jagodicama prstiju ili naprosto probajte manje vremena provoditi na mobitelu.

Isušenost

Kremu za ruke trebali biste nanositi nakon svakog pranja ruku i to ne samo na ruke, već i oko noktiju. Naime, voda isušuje i kožu i nokte pa je potrebno vratiti vlagu koju ispiremo kod svakog pranja ruku. Iz tog razloga, mažite svoje ruke hranjivim losionima nakon svakog pranja te osobito obratite pažnju na područje oko noktiju. Za dodatnu njegu, možete nokte i kožicu oko noktiju mazati i masirati maslinovim uljem.

Prečesto korištenje lakove za nokte

Svi lakovi za nokte u sebi sadrže sastojke koji su štetni za nokte jer ih isušuju i oslabljuju. Dermatolozi otkrivaju da lak na noktima ne biste trebali imati dulje od pet dana, a između dva lakiranja svakako biste svojim noktima trebali dati nekoliko dana da se odmore od laka.

Koristite bazni lak

Možda ste mislili da činite pravu stvar ako svaki put prije korištenja laka u boji stavljate i bazni lak za nokte. Ipak, dermatolozi tvrde da bazni lakovi sadrže određene kemikalije koje mogu naštetiti noktima i učiniti ih slabijima. Koristite li bazni lak, prije nego što ga nanesete stavite na nokte losion za ruke koji će ispuniti praznine u noktu  i zaštiti ga od kemikalija.

Nedostatak B vitamina

Prilikom nedostatka ključnih nutrijenata u organizmu, prvi se simptomi u velikoj većini slučajeva vide po lošoj kvaliteti kože, kose i noktiju. B vitamin, odnosno biotin ključan je za kvalitetu kose i noktiju. Istraživanja su pokazala da uzimanje B vitamina poboljšava čvrstoću noktiju te smanjuje njihovu krhkost. Ukoliko imate problema s listanjem noktiju, biotin bi vam mogao pomoći. Namirnice u kojima se nalazi biotin su jaja, losos, govedina, slatki krumpir i bademi, piše Žena.hr.

Korištenje acetona za odstranjivanje laka s noktiju

Aceton koji se nalazi u tradicionalnim odstranjivačima laka za nokte je izuzetno štetan jer, osim laka, s noktiju uklanja i zaštitni sloj pa nokti postaju krhki. Imate li problema sa slabim noktima, svakako obratite pažnju na odstranjivače laka za nokte koje koristite i izbjegavajte one koji sadrže aceton. Najbolji su odstranjivači koji u sebi sadrže ulja koja njeguju nokte prilikom odstranjivanja laka.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.