Zašto Francuska ima klavire na željezničkim stanicama?

Ako zapnete čekajući vlak na nekoj od francuskih željezničkih stanica, velika je mogućnost da ćete pritom moći odslušati neku skladbu, izvedenu na tamošnjem klaviru. Vjerojatno je neće izvoditi neki plaćeni muzičar, ni ulični izvođač, već samo netko tko je također u prolazu, čeka vlak, i ubija vrijeme prebirući po tipkama. Naime, državna kompanija koja upravlja francuskim željeznicama, postavila je klavire na gotovo 100 željezničkih stanica diljem Francuske, prenosi New York Times.

Mnogi putnici i slučajni prolaznici mogu sjesti za klavir i odsvirati pokoju skladbu, stoga se svako toliko čuju ‘La Foule’ od Edith Piaf, ‘Fantaisie-Impromptu’ Frédéric Chopina ili pak neke suvremenije pjesme.

Organizirali natjecanje
Divizija Gares & Connexions, koja za državnu kompaniju upravlja stanicama, unajmljuje Yamahine klavire, a prvi je postavljen u Gare Montparnasseu u Parizu još 2012. godine. Klaviri su s vremenom postajali sve popularniji, a njihova se glazba, smatraju mnogi, savršeno uklapa u buku kolodvora.

2014. godine, Gares & Connexions i Yamaha organizirali su natjecanje pod nazivom “Your Turn to Play”, u kojem su zamolili ljude da objave kratki video sebe kako koriste jedan od klavira na francuskom željezničkim stanicama, a to je privuklo oko 900 natjecatelja.

Ni jedan klavir još nikad nije oštećen

Ipak, nameće se pitanje nije li riskantno za tvrtku samo tako izlagati klavire na kolodvoru? No, kako navode iz tvrtke, nije.

“Nijedan instrument još uvijek nije bio na meti vandala, a nisu niti najmanje oštećeni”, rekla je Claire Fournon, glasnogovornica Gares & Connexionsa.

(telegram.hr)


2 komentara

  • Sačekajte malo da ISIS-ovci odluče,”ubiti” vrijeme kako ste napisali sa tim klavirom,rezultati će odjeknuti svijetom…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.