Do kada će Hrvati izvan Hrvatske na izborima biti građani drugog reda?

Udruga U ime obitelji priopćila je u nedjelju da će državljanima Republike Hrvatske s prebivalištem izvan domovine, koji imaju jednako ustavno i demokratsko pravo glasa kao i birači koji žive u Hrvatskoj, to pravo na parlamentarnim izborima 11. rujna, biti ‘u najboljem slučaju otežano iskoristiti’, te upitala do kada će Hrvati izvan Hrvatske na izborima biti građani drugoga reda.

Na primjerima iz BiH, Njemačke i SAD-a udruga navodi koliko će pojedini birači morati putovati do svojih biračkih mjesta, kako bi iskoristili svoje Ustavom zajamčeno pravo, i koliki će im to trošak stvoriti.

U ime obitelji poručuje kako je krajnje vrijeme da se našim državljanima izvan domovine omogući dopisno i elektroničko glasovanje, što je u sklopu građanske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” zatražilo 380.000 građana.

“Pravo glasa je temeljna sloboda u svakom demokratskom sustavu. (…) I na svom nacionalnom teritoriju i u inozemstvu, nacionalna zajednica zadržava temeljna demokratska prava u odnosu na svoju zemlju, kao što je pravo glasa, stoji u Rezoluciji 1591 (2007) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, gdje se svim državama članicama, ako još nisu, preporuča uvođenje glasovanja na daljinu, primjerice dopisnog i elektroničkog, kao što je to omogućeno u većini država EU, i u susjednoj Sloveniji i BiH”, navode iz Udruge U ime obitelji.

Naglašavaju kako se u BiH može glasovati u četiri grada. To su Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Tuzla.

Birači koji žive u Livnu, do najbližeg biračkog mjesta, koje je u Mostaru, u jednom smjeru moraju putovati oko dva sata i prijeći 120 kilometara. To znači da sveukupno na glasovanje moraju potrošiti četiri sata i prijeći preko 240 kilometara, što će im samo u benzinu stvoriti trošak od preko 50 konvertibilnih maraka ili 200 kuna, navode u priopćenju.

U Njemačkoj se može glasovati u šest gradova: Berlinu, Münchenu, Düsseldorfu, Stuttgartu, Frankfurtu i Hamburgu. Birači koji žive u Kölnu, u kojem živi oko 3500 Hrvata, do najbližeg biračkog mjesta, koje je u Frankfurtu, trebaju također putovati oko dva sata i prijeći oko 200 kilometara. Njima će za ostvarenje svoga biračkog prava ukupno trebati četiri sata, a trošak putovanja će iznositi više od 50 eura.

U SAD-u se može glasovati u četiri grada: Chicagu, Los Angelesu, New Yorku i Washington DCu. Birači koji žive u Pittsburghu, u kojemu je sjedište Hrvatske bratske zajednice, su praktički onemogućeni u glasovanju, osim ako se ne odluče putovati avionom do najbližeg biračkog mjesta u Washington DC-u ili potrošiti osam sati na putovanje automobilom.

“Uz otežan ili nemoguć pristup biračkim mjestima zbog njihove udaljenosti, podsjećamo da se na biračkim mjestima u Mostaru na mogućnost pristupa biračkom mjestu na prethodnim predsjedničkim i parlamentarnim izborima čekalo satima, čime se glasače obeshrabrivalo da uopće izađu na izbore”, navodi U ime obitelji.

“Ovakvi uvjeti su diskriminatorni prema Hrvatima s prebivalištem izvan Republike Hrvatske, te da su prekršena njihova Ustavom zajamčena prava. Očekujemo da hrvatski državljani koji žive izvan Hrvatske prestanu biti tretirani kao građani drugog reda”, poručila je Udruga U ime obitelji.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

 • Do tada dok im se u Saboru pitao Milorad Pupovac i dok nas prestavljali Bože LJubić i eno ga na listi Miro Grabovac Titan i onaj stari prevarant Ćiro Blažević.Pa taj bih se poturčio za milijun kuna.Jandroković će se sada ozbiljno zauzeti za nas hrvate u BiH-ni i vratiti nam sva prava koja nam je i uzeo sa Sanaderom,Račanom,Kosorkom,Šeksom itd. Glas srbina vrijedi tri puta više od glasa hrvata iz BiH-ne,kako i neće ovi ih napadali i razarali RH-ku a mi ih branili. To je zahvala.. Bože sačuvaj,tko nas prestavlja sram me je i reći da sam hrvat a kamoli glas dati ovim poltronima.

 • Zasto mama mora bjezati iz Širokog Brijega jer svaki posao za mamu se unaprijed zna
  Idi mama rađati njemce.francuze..

 • Dok god je HDZ na vlasti. Podsjetiti cemo, upravo HDZ na celu sa dr. Ivom Sanaderom je predlozio ovaj zakon o smanjenju birackim mjesta u BiH te obveznu registraciju prije izbora i u konacnici proveo taj isti zakon. A zauzvrat ima preko 95 posto glasova ovdje svejedno. Ovce. Glupe. Ovce. IQ vinske musice, bolje narod nije ni zasluzio.

 • Treba ukinuti glasovanje,ne zele nas,osim kad im treba za izbore,pljuju po nama,vise vole Srbe,Muslimane i Sirijske izbjeglice nego hrvate iz dijaspore,uvijek smo krivi za nesto,kad im se digne ona stvar i trebaju nekoga okriviti,mi smo dezurni krivci,smatraju da smo glupi,primitivni i nekulturni,a da dosta njih nije se ni uvijerila u slicne navode,znaju nas po par lopova i tretiraju nas po ti par kretena,a mogli bi i mi suditi svima po Sanaderima,Vidosevicima,Vlahusicima,Beljacima,Jakovinama,Milanovicevima,Karamarkovima,da ne nabrajam dalje,oteglo bi se…biralista ce opet bit puna za inat svima,ali taj jadni nas narod u dijaspori,koji je nekad i sada davao maksimum za Hrvatsku i sve svoje pa i zivot,doveden je do toga sto pise u clanku,znaci nekom smo zadnja rupa na svirali,i vec dosta godina se neko trudi da nam ga zapapri..ali,mi smo tu,jos cemo je vise voljeti i davati sve za nju..bilo je i gorih zlocinaca pa smo prezivjeli…

 • Uvjek je Hercegovac krivac ,jedino dok su ginuli za Hrvatsku malo smanjili ,peta kolona uvjek aktivna .
  Nase majke su ponosne i kada su zalosne ,nisu branili ni voljeli HR oni koji pljuju po nama ,mi cemo i dalje voljet i biti uz HR !

 • Sačuvaj nas Bože Zagrebačke demokracije i ligemjerja. Htvarsku volim iz dubine duše a puno njezinih građana i naše pravo na glasanje nabijem na neku stvar.

 • OTKUD OVOG TITANA NA LISTI ZA DIJASPORU.PLATFORMAŠI,KOMŠIĆEVI ,PA DA ZA NJIH GLASAMO.JOŠ SAMO FALI DA SU POSTAVILI I ONE IZDAJICE YURIŠIĆA I BLUDIMIRA.BOŽE SAČUVAJ, KOGA NAM SVE UVALJUJU I ONDA SE ČUDE ŠTO HRVATI IZ BOSNE I HERCEGOVINE SLABO IZLAZE NA IZBORE.

 • Naj optimalnije riješenje za Hrvate u BiH je da se ukine glasovanje, da ne služimo kao moneta za potkusurivanje, svi lopovi funkcioniraju na istom principu, najprije žrtvu pokradi pa je onda optuži da je lopov, tako nas zagrebački mudraci pokradu (električna energija,voda iz Buškog blata…) pa nam od toga daju nekakvu pomoć za hrvate u BiH kao da smo zadnja sirotinja na ovomu svijetu, tretiraju nas kao stoku teže prijeći granicu iz pravca Imotskog za Posušje nego u jugoslaviji Šentilj.

 • Dok je god ovakav izborni zakon rađe bi podudlao magarcu racku nego izišao glasovat.to moraju jedino oni koji žive od toga.Zamislite zakon po kojem SDSS pupovca ima sam mandata koliko Hrvati iz cjelog svita.

 • 4 milijuna Hrvata broji dijaspora i imaju tri mandata u HR saboru i to svi umirivljenici i šute ne orogovaraju otišlu radi druge treće mirovine i plaće id qu tiduća kuna.
  a Srbi imaju osam mandata i ima ih 400 tisućau HR i dijaspori tako i druge manjine?
  a ni jedna država u svijetu ne daje mandate u parlamentu nac. manjinama ili se asimiliraju ili odoše .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.