Zašto BiH nema nijednog kanadera? – Jabuka.tv

Zašto BiH nema nijednog kanadera?

Nedovoljno velike vodene površine glavni su razlog što Bosna i Hercegovina ne posjeduje nijedan jedini kanader – specijalizirani hidroavion za gašenje požara iz zraka.

Cijena ove letjelice, koju uglavnom posjeduju velike pomorske zemlje u kojima su tijekom godine veoma česti požari, kreće se oko 30 milijuna eura.

Totalni promašaj 

Mi nemamo dovoljno novca za tu letjelicu i nijednom je do sada nismo angažirali iz neke od susjednih zemalja. Međutim, i da imamo, kupovina kanadera bila bi totalni promašaj, kao što smo, recimo, imali slučaj s talgo vlakovima, koji su predviđeni za promet modernim prugama, a kojima BiH ne raspolaže“, kazao je u razgovoru za portal Avaz.ba direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak.

Navodi kako nijedna vodena površina u BiH nije dovoljno velika gdje kanader može da sleti, napuni svoj rezervoar i podigne se u zrak. Brojne su prepreke za to – od mostova, brana, niskog vodostaja…

S druge strane, Oružane snage (OS) BiH raspolažu sa sedam helikoptera Mi-8, specijaliziranih za gašenje požara. Od njih sedam, dva su ispravna, dok je pet u fazi remonta, koji bi trebao biti završen do početka 2018. godine.

Za upravljanje ovim helikopterima, koji mogu nositi od 2,5 do tri tone vode, osposobljeno je desetak posada, dok su za vožnju kanadera potrebne posebne obuke i licence.

Minska polja

Požar ne može gasiti početnik, već iskusan pilot koji iza sebe ima sate i sate leta. To vam je isto kao da vozite bicikl pa pređete za volan najvećeg šlepera“, slikovito dočarava Solak.

S obzirom na to da velika površina naše zemlje još uvijek, 22 godine nakon okončanja rata, leži na minama, gašenje požara značajno otežavaju brojna minska polja. Tada se, ističe Solak, mora sačekati da vatra izađe iz minskih polja kako bi se nastavilo s njenim gašenjem.

Osim spomenutih helikoptera Mi-8, OSBiH posjeduju i nekoliko letjelica tipa UH1H, koje mogu poslužiti za prijevoz ljudstva, tehnike, naprtnjača…

Mi zaista imamo odličnu saradnju sa OSBiH. Moram reći da se odlično borimo sa svim nedaćama i nadam se da ćemo sve probleme uspješno riješiti“, dodao je Solak.

Sat leta kanadera košta 7.000 eura.

Inače, kanader je hidroavion specijaliziran za gašenje požara u šumama i na nepristupačnom terenu. Građen je tako da u niskom letu, nad vodenom površinom, može zahvatiti gotovo 5,5 tona vode i zatim je odjednom izliti na požar tzv. vodenom bombom.

Ovi žuti avioni poznati su po tome što ih proizvodi kanadska firma “Canadair”, odakle su i dobili ime (“Canada” – Kanada i “air” – zrak).

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • rasprava o tome
  gdje stacionirati kanader
  da li ga obojiti u zeleno , plavo,crveno
  posada na nacionalnoj osnovi
  oznake na kanaderu, državne , entitetske, županijske……
  mora li voda za gašenje imati halal certifikat
  kanader nikada ne smije skretati u desno
  nikada ne smije letiti iznad strateških hacijendi i vila ……

  nikada se ne bi usaglasili, pa je bolje da ga nema

 • Ovaj dužnosnik nema veze. Pa on bi po funkciji morao znati da su kanaderi gasili požare na Čvrsnici, a on tvrdi da kod nas nisu nikada upotrijebljeni. Možda Čvrsnica i ne pripada ovoj državi.

 • Zato ti i takvi živite ko lordovi na grbači naroda.
  Zato 66 posto umirovljenika ima mirovinu 326 KM istu i oni koji su odradili četrdeset godina i koji su radili par godina.
  A u Sliveniji od prije dva mjeseca valjda je MMF naredio puna mirovina sa navršenih 40 godina rada iznosi 500 eura najmanje a vidi kod nas?
  A tek tamo neki povoljni umirovljenici koji su radili malo ili nimalo mladi imaju i 2000 KM .Zato ovi što su radili manje od 20 gidina neće nikada dobiti mirovinu.
  Zato branitelji u sedmom desetljeću nemaju ništa ko i didovi nam domobrani.Zato nema djećijih, poridiljnih, socijalne pomoči, vrtići najskuplji na svjetu, pa studenti ,đaci ništa.

 • Koliko se ja sjecam da kanaderi mogu uzimati vodu s netetve iznad hidrocentrale,al vecina pozara je u hercegovini pa nam i ne trebaju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.