Pritvorenik u KPZ-u Sarajevo zarobio zatvorske čuvare i maltretirao ih – Jabuka.tv

Pritvorenik u KPZ-u Sarajevo zarobio zatvorske čuvare i maltretirao ih

Edin Smajić, koji ima podeblji policijski dosje, a koji se nalazio u Pritvorskoj jedinici KPZ-a Sarajevo, prije nekoliko dana, kako saznaje Avaz.ba, izazvao je pravi incident.

Razvalio vrata 

Naime, Smajić je prije nekoliko dana razvalio vrata ćelije i, kako nam je kazao izvor dobro upućen u istragu, s pritvorenicima koji su bili s njim izašao iz ćelije. Potom je četvoricu zatvorskih stražara, koji su bili tu noć u smjeni, maltertirao, šamarao, udarao nogama, prijetio im…

Naš izvor nije bio siguran jesu li i drugi pritvorenici sudjelovali u maltretiranju čuvara.

Sreća da nije našao ključeve drugih ćelija, inače je sve pritvorenike mogao pustiti vani. Sreća i da stražari ne nose oružje kada su u KPZ-u, nego samo kada rade pratnje jer je mogao biti veći incident. Oružje ne nose upravo zbog ovakvih slučajeva. Kako sam čuo, navodno je Smajiću tu noć bio rođendan i neki pričaju da je svemu kumovao i prokrijumčareni alkohol ili droga“, kazao nam je izvor.

Nakon ovog incidenta, Smajić je prebačen u KPZ Zenica, a istragu o ovom slučaju vodi Tužiteljstvo KS.

Iako smo pokušali kontaktirati i Amera Softića, direktora KPZ-a Sarajevo, da bismo dobili izjavu o ovom slučaju, on nije odgovarao na naše pozive.

Odvjetnik upoznat 

Odvjetnik Izet Baždarević, koji zastupa Smajića, kazao nam je da je čuo da se neki incident dogodio i da je Smajić prebačen u KPZ Zenica, ali da ne zna detalje.

Znam da se neki incident dogodio, ali u to vrijeme sam bio na odmoru te Smajića još nisam vidio kako bih s njim razgovarao o tome. Tako da ne znam detalje“, kazao je Baždarević u izjavi za Avaz.ba.

Inače, prema riječima našeg sugovornika (identitet poznat redakciji, op. a.), u svim zatvorima je manjak zatvorskih stražara, ne nabavlja se oprema, direktorima u mnogim zatvorima mandat je produžen do rujna, pa se i ne trude da rade jer će ubrzo napustiti te funkcije.

Zbog nezapošljavanja dovoljnog broja i adekvatnog kadra, jer nadležna ministarstva pokušavaju napraviti uštede, bilo je pitanje dana kada će u nekom zatvoru doći do većeg incidenta. Mnogi stražari su na bolovanju, a ovi koji rade, zna se dogoditi, kada rade noćnu, da ih zovu da dođu u drugu smjenu. Nije se jednom desilo da zatvorske čuvare, koji rade noćnu, pozovu u drugu smjenu zbog deficita kadra. Ako se nešto ubrzo ne učini po ovom pitanju, ovo neće biti jedini incident niti će imati ovako blage posljedice. Pored svih ovih činjenica, moralo je negdje eksplodirati“, kazao je naš sUgovornik.

Podeblji dosje 

Smajić je, inače, odranije dobro poznat policiji po krivičnim djelima. On je s Alenom Bodulovićem uhićen u ožujku 2015. godine zbog pucnjave u sarajevskom klubu “Podrum”, u kojoj je teško ranjen Elvedin Škrijelj i zbog ovog slučaja podignuta je i optužnica protiv njih.

Bodulović se tereti za pokušaj ubistva Škrijelja, izazivanje opće opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja i municije te nasilničko ponašanje, a Smajić za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja te nasilničko ponašanje.

Optužnicom su obuhvaćeni i Alen Bistrivoda, Elvir Javorovac te Enis Kozić zbog nasilničkog ponašanja.

Prema optužnici, ova petorka je 21. ožujka 2015. godine, oko tri sata ujutro, došla u klub „Podrum“, u kojem je već bio Elvedin Škrijelj, s kojim su stali za šank. Nakon kraće prepirke, došlo je do naguravanja i tuče, a zatim je Bodulović iza pasa izvadio pištolj kalibra 7,65 milimetara, za koji nije imao odobrenje, te njime udario u glavu Jasmina Gusinjca, koji je bio u društvu sa Škrijeljom.

Nakon toga, ispalio je najmanje dva hica iz pištolja, pogodivši Draška E., koji je tom prilikom zadobio lakše povrede.

U općoj tuči i metežu Bodulović je ponovo pucao, ispalivši više hitaca u pravcu Škrijelja, kojeg je pogodio u grudi i trbuh, nanijevši mu teške tjelesne povrede, opasne po život.

U prosincu 2007. godine Smajić je uhićen s Eldinom Kukom i Nedžibom Spahićem zvanim Džiba zbog sumnje da su u ugostiteljskom objektu “Cigo” u Vogošći maltretirali, a potom i fizički napali osoblje te goste restorana.

Tom prilikom četiri osobe su lakše povrijeđene. Poslije nasilništva u restoranu, pobjegli su u obližnju šumu, gdje ih je policija pronašla i uhitila. Smajić je uhićen i u svibnju 2007. godine jer je s Adnanom Hodžićem zvanim Pirgo sudjelovao u pucnjavi u Buča Potoku kada su pokušali ubiti bivšeg policajca Zaima Šejtu, koji je tom prilikom ranjen.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.