Zaštita povrća od proljetnih mrazeva – Jabuka.tv

Zaštita povrća od proljetnih mrazeva

Agrotekstilna folija ili agril ima presudan značaj u proizvodnji povrća tijekom hladnih jesenji i zimski dana. Naime, navedena folija više nego učinkovito štiti tek posijane i posađene biljke od niskih temperatura ili proljetnih mrazeva, te je od velike pomoći poljoprivrednim proizvođačima i hobistima.

Agril folija je poseban materijal-folija fine strukture vlakana, koju poljoprivredni proizvođači od milja nazivaju i „paučinom“. Zapravo, radi se o agrotekstilu čiji su vlakana bijele boje koja se tkaju, prešaju ili izvlače a sve u cilju zaštite povrća, ali i drugih biljaka od štetnog djelovanja niskih temperatura.

Folija je UV- stabilizirana i može se koristiti dvije do tri sezone ako se pravilno održava. Osim toga, vrlo je elastična tako da se njome lako rukuje, a postavlja se vrlo jednostavno.

Najbolja zaštita od niskih temperatura. Dimenzije: 1,6 m x 5 m / 2,4 m x 5 m / 3,2 m x 5 m

Agrotekstil se učvrsti na taj način što se po njegovim rubnim dijelovima motokultivatorom ili ručno – motikom nanese malo veći sloj zemlje. Međutim, način postavljanja i napinjanja folije ovisit će i od same vrste uzgajane biljke te od faze razvoja u kojoj se uzgajana biljka nalazi. Zato se, razumljivo, rubovi folije jače i napinju uz tlo kada će agril biti prisutan samo za vrijeme klijanja i nicanja, dok se obično u Hercegovini tijekom uzgoja salate folija uopće ne skida nego je prisutna gotovo cijelo vrijeme uzgoja. U tom slučaju rubovi agrotekstila se malo popuštaju a sve kako bi uzgajana biljka, u ovom slučaju salata, imala prostora za normalan rast u visinu.

Može li se povrće nesmetano uzgajati ispod agrila? 
Praksa je pokazala kako se povrće bez većih poteškoća može uzgajati ispod agrotekstilne folije jer je ona propusna za zrak, sunčevu svjetlost i kišu. Dakle, ipak treba biti svjestan činjenice kako navedenu foliju nije potrebno uklanjati sve do berbe iz razloga što pri kišenju ili zalijevanju kapi vode preko mikropora na tkanini polako prolaze i ravnomjerno zalijevaju biljke i zemljište. Agril folija je također idealno rješenje za zaštitu agruma i ostali biljaka koje su osjetljive na niske temperature.

(www.jabuka.tv)