Zaštita krumpira od bolesti i štetnika

Plamenjača krumpira je ekonomski najvažnija i izrazito destruktivna bolest koja napada i uništava list, stabljiku i gomolje krumpira. Ova bolest svake godine uništi mnoge nasade krumpira.

Klimatski uvjeti s dosta oborina i temperature iznad 15°C, pogoduju razvoju i širenju bolesti. Tijekom svibnja mjeseca zbog obilja vlage pri tlu kada krumpir zatvara redove najprije se zaraze donji listovi. U početku se obično pojave sivozelene pjege na rubovima listova , a u kasnijoj fazi lišće odumire i suši se.

Ono što je kod suzbijanja biljnih bolesti, pa samim tim i plamenjače, najznačajnije je preventiva i pravovremenost, odnosno na vrijeme primijeniti dobro izabrani preparat i odmah ste u prednosti pred pojavom bolesti. Koliko će biti tretiranja protiv plamenjače teško je unaprijed procijeniti ali svakako podrazumijeva praćenje vremenskih prilika i preporuku stručnjaka o primjeni određenih pripravaka. Za suzbijanje plamenjače trenutno najbolje rezultate pokazuje pripravak Acrobat.

Acrobat MZ WG – preventivni i kurativni fungicid nove generacije koji; Sprječava zarazu biljaka zahvaljujući kombinaciji dubinskog i kontaktnog djelovanja; Nudi dugo rezudialno djelovanje; Otporan je na kišu; Siguran za korisne organizem i okoliš; Izvrsno štiti lišće i gomolje krumpira od plamenjače i koncentrične pjegavosti

Krumpirova zlaticanajvažniji štetnik krumpira

Krumpirova zlatica je najvažniji štetnik krumpira. Odrasle zlatice i ličinke hrane se lišćem krumpira i u vrlo kratko vrijeme mogu uništiti kompletnu cimu krumpira. Praćenje pojave i brojnosti krumpirove zlatice provodi se kontrolom krumpirišta. Suzbijanje je najbolje provesti u vrijeme izlaska ličinki iz jaja. Od kemijskih pripravaka za suzbijanje krumpirove zlatice najviše se koristi pripravak Mospilan 20 SP.

Osim Mospilana 20 SP za suzbijanje krumpirove zlatice može se koristiti i Boxer 200 SL, Direkt, Rotor super te mnogi drugi.

Sve ostale informacije o zaštiti krumpira potražite od agronoma u Sjemenarnim agrocentrima.

(www.jabuka.tv)